DİYARBAKIR

Diyarbakırlılar dikkat! İnme riskinizi öğrenin!

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi İnme Merkezi, insanları inme konusunda bilgilendirmek ve erken müdahalenin önemine dikkat çekmek için harekete geçti.

Abone Ol


Dicle Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Eşref Akıl, insanları inme konusunda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla hastanede stant kurdu.

Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Eşref Akıl, kurduğu stantta yaptığı açıklamada, inmenin her 6 kişiden birini tehdit eden yaygın bir hastalık olduğunu vurguladı.

Sigara, tansiyon, fazla tuz tüketimi ve obezite gibi risk faktörlerine dikkat çeken Prof. Akıl, bu faktörlerin kontrol altına alınmasıyla inme riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğinin altını çizdi.

''ESKİDEN ÇARESİZDİK, ŞİMDİ DAMARLARI AÇABİLİYORUZ''

Prof. Akıl, geçmişte inme tedavisinin çok sınırlı olduğunu, ancak son yıllarda girişimsel nöroloji alanında yaşanan gelişmelerle tıkalı damarların açılabildiğini söyledi.

Diyarbakır'da ilk olarak Dicle Üniversitesi'nde başlayan bu tedavi yönteminin artık Araştırma Hastanesi'nde de uygulandığını belirten Prof. Akıl, ''ilk 6 saat kritik! Bu yüzden 7/24 acil anjiyo hizmeti veriyoruz'' dedi.

''DAKİKADA 2 MİLYON BEYİN HÜCRESİ ÖLÜYOR''

Prof. Akıl, İnme belirtileri görüldüğünde zamanın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle dedi:

''Yüz felci, kol güçsüzlüğü veya konuşma bozukluğu gibi belirtilerle karşılaşıldığında hemen 112 aranmalı!. Erken müdahale ile beyin hücrelerinin ölümü önlenebilir, bu da hastanın hayata tutunma şansını artırır. Çünkü her dakikada ortalama 2 milyon beyin hücresi ölüyor. İnme konusunda farkındalığın artırılması için çalışmalara devam edeceğiz.''