Güneydoğu'da Dünya Mirası niteliğinde olan ve dünyada sadece 5 yerde bulunan yapı, yol çalışmasında bulundu

Güneydoğu Anadolu'nun kalbinde yer alan Siverek-Kahta yolunun 31. kilometresinde, yapılan yol çalışmaları esnasında dünya çapında ender görülen sütun bazalt (columnar basalt) formları gün yüzüne çıktı. Bu jeolojik yapılar, sadece birkaç noktada görülen ve doğal anıtlar olarak kabul edilen benzersiz özelliklere sahip.

MİLYONLARCA YILIN İZLERİ

B A Z A L T1

Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan yapının dünyada sadece 5 yerde bulunduğunu ve ortaya çıkarılan bu keşfin 6.cı olduğunu söyledi.

Karacadağ volkanizmasının eşsiz mirası olan bu bazalt sütunların, lavların milyonlarca yıl önce soğuyarak büzülmesiyle oluştuğunu anlatan Gizligöl, 8 ila 10 metre uzunluğa ulaşan, beşgen ve altıgen formlarda yüzeylenen bu yapıların, jeolojik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

LAVLARIN BÜYÜLEYİCİ DÖNÜŞÜMÜ

B A Z A L T2

Gizligöl, bu ilginç oluşumun, lavların yüzeyden başlayarak zamanla derinlere kadar soğumasıyla ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle dedi:

Müziğin porselen çocuğu, bir kez daha Diyarbakır'da Müziğin porselen çocuğu, bir kez daha Diyarbakır'da

''Soğuma sürecinde lav akıntıları hacim daralmasıyla birlikte kasılma ve büzülmelere uğrayarak, altıgen çatlak sistemlerinin gelişmesine yol açmış. Bu çatlaklar zamanla derinleşerek, bugün gördüğümüz birbirine kenetlenmiş altıgen bazalt sütunlarını oluşturmuş''

MİLYONLARCA YILLIK MİRAS TEHDİT ALTINDA

Bazalt Haberi̇çi̇

Gizligöl, bu benzersiz yapıların, devam eden yol çalışmaları ve bu yapıların değerinin farkında olmayan kişiler tarafından geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde tahrip edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydederek, '' Milyonlarca yıl önce oluşmuş ve yüzyıllar süren soğuma süreciyle şekillenmiş bu doğal yapılar, jeolojik açıdan korunması gereken nadide eserler arasında yer alıyor'' dedi.

UNESCO ÖRNEĞİ: KORUMA ALTINA ALINACAK MI?

B A Z A L L T

Dünyanın çeşitli yerlerinde koruma altına alınan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan örneklerle benzerlik gösteren bazalt sütunların korunması için acil önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''İlgili makamlar bu yapının korunması amacıyla yol çalışmalarını durdurma kararı aldı. Bu yapılar, Güneydoğu Anadolu'nun doğal mirasının bir parçası olarak gelecek nesillere aktarılmak üzere koruma altına alınmalı.''

Editör: EYYUP KAÇAR