Physical Review Applied Dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanlarınca inşa edilen dünyanın en küçük kuantum bilgisayarı masaüstü PC boyutunda ve oda sıcaklığında çalışabiliyor.

Bilgisayarın halka şeklindeki bir optik fibere yerleştirilmiş tek bir foton veya ışık parçacığı tarafından çalıştırıldığını kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Fotonlar uzun zamandır 'optik kuantum hesaplama' olarak bilinen bir alanda süperiletken kübitlere bir alternatif olarak öneriliyor.  

Soğutulması gerekmeyen tipik bir masaüstü bilgisayarı boyutundaki Kuantum bilgisayarı, tek bir fotonun dalga paketindeki '32 zaman bölmesinde veya boyutta' bilgi depoluyor.''

Bu çalışmayı, bir kişiyi taşıyabilen bir bisikleti, çok sayıda yolcu alabilen 32 vagonlu bir trene dönüştürmeye benzeten bilim insanları, sonraki adımların, daha karmaşık hesaplamaları işleyebilmesi için tek bir fotonun depolama kapasitesini geliştirmeye devam etmek olduğunu ifade etti.

Bilim insanları, makinenin kübit olarak bir foton kullandığını göz önünde bulundurarak, veriyi iletmek için ışık kullanan gelecekteki kuantum iletişim ağlarına veya diğer ışık tabanlı klasik hesaplama sistemlerine kolayca entegre edilebileceğini de söyledi.

Kaynak: livesience