Livesience'de yer alan araştırmaya göre, insanlık tarihi, veba salgınlarından İspanyol gribine kadar sayısız pandemiye tanık oldu. Bilimsel gelişmeler sayesinde çiçek hastalığı gibi birçok hastalık kontrol altına alındıysa da, son yıllarda HIV/AIDS, SARS ve COVID-19 gibi yeni salgınlarla karşı karşıya kaldı. Bu durum, gelecekte daha sık ve daha şiddetli pandemiler yaşama ihtimali olduğuna dair kaygıları artırdığı belirtildi.

PANDEMİDEKİ ARTIŞIN NEDENİ

uzmanlar, insan faaliyetleri, iklim değişikliği ve habitat tahribi gibi nedenlerle ekosistemlerin derinden etkilendiğini ve bu durumun, hastalık taşıyan organizmaların yayılmasını kolaylaştırdığını belirterek, bunun da yeni hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırladığını söyledi.

Küresel ısınmanın, sivrisinek gibi hastalık taşıyıcıların yaşam alanlarını genişlettiğini ve bu sayede daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde hastalıkların görülmeye başlandığını ifade eden uzmanlar, şöyle dedi:

''Örneğin, Çin'de yapılan araştırmalar, iklim değişikliğinin dang hummasının yayılma riskini artırdığını gösteriyor. Ormanların yok edilmesi ve doğal habitatların parçalanması, ekosistemlerin dengesini bozuyor. Bu durum, hastalık taşıyan hayvanların insanlarla daha sık temas etmesine ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Örneğin, vampir yarasaların yaydığı kuduz virüsü, Güney Amerika'da ormansızlaşma nedeniyle önemli bir sağlık sorunu haline geldi.

Kentsel alanların genişlemesi ve tarım faaliyetleri, insanları yaban hayatıyla daha yakın temasa sokuyor. Bu durum, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların ortaya çıkma riskini artırıyor. HIV virüsü gibi birçok bulaşıcı hastalığın kökeni, yaban hayvanları.''

GEZEGENSEL SAĞLIK YAKLAŞIMI

Araştırmacılar, dandemilerin önlenmesi için sadece hastalığın belirtilerini tedavi etmenin yeterli olmadığını ifade ederek, sorunun kökenine inilmesi gerektiğini, bunun da ekosistemleri koruyarak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa ederek kalıcı çözümler üretmekten geçtiğini söyledi.

Gezegensel sağlık yaklaşımı, insan sağlığını gezegenin sağlığıyla bütünleşik olarak ele aldığını anlatan araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bu yaklaşım, iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliği koruma ve ekosistemleri restore etme gibi önlemleri bir araya getiriyor.

Gelecek pandemileri önlemek için, bireysel ve toplumsal düzeyde birçok adım atabiliriz. Bunlar arasında;

Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek, atıklarımızı azaltarak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak gezegenimize daha duyarlı davranabiliriz.

Ormanları koruyarak, biyolojik çeşitliliği destekleyerek ve doğal habitatları restore ederek ekosistemlerin dengesini koruyabiliriz.

İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlarla mücadele etmek için ülkeler arasında işbirliği güçlendirilmelidir.

Yeni hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek ve mevcut hastalıklara karşı etkili tedaviler geliştirmek için bilimsel araştırmalara daha fazla yatırım yapılmalıdır.''

Editör: Ayşegül Yaşar