Yeni bir araştırma, insan beyninin düşünme hızının tahmin edilenden çok daha yavaş olduğunu ortaya koydu. Çevresel sinir sistemimiz, yıldırım hızında bir internet bağlantısı gibi saniyede milyarlarca bit veri topluyor. Ancak beynimiz bu bilgileri sadece saniyede 10 bit gibi gülünç derecede düşük bir hızda işleyebiliyor.

Neuron Dergisinde yayımlanan araştırmada, bu hızın ''ev WiFi ağımızın Netflix keyfimizi etkileyecek kadar yavaşladığı hızdan bile düşük'' olarak nitelendirildi. Yani beynimiz, bir film izlerken bile veri akışının çok küçük bir kısmını işleyebiliyor.

Caltech araştırmacıları Jieyu Zheng ve Markus Meister, bu sonuca Rubik Küpü çözmek veya kart ezberlemek gibi görevlerdeki işlem hızını hesaplayarak ulaştı. Şaşırtıcı bir şekilde, hafıza şampiyonları bile saniyede sadece 10 bit civarında bilgi işleyebiliyor.

Araştırmacılar, bu durumun evrimsel geçmişimizle ilgili olabileceğini ifade ederek, şöyle dedi:

''İlk sinir sistemleri sadece beslenme ve tehlikeden kaçınma gibi temel işlevlere odaklanıyordu. Bu nedenle beyin, bir seferde tek bir karar verme mekanizmasıyla evrimleşmiş olabilir.

Bu durum, aynı anda birden fazla konuşmayı takip etmekte zorlanmamızı da açıklayabilir. Beynimiz, tıpkı atalarımız gibi, odak noktasını tek bir 'yol' üzerinde tutmaya programlanmış olabilir.''

Araştırma ekibi, beynin ''dış beyin'' ve ''iç beyin'' olmak üzere iki modda çalıştığını öne sürerek, dış beyin milyonlarca bit veriyi algılarken, iç beynin bu verilerin sadece küçük bir kısmına odaklandığını söyledi.
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN