Döviz fiyatlarında son durum Döviz fiyatlarında son durum

Ocak ayında emeklilere yapılacak zamlar merakla bekleniyor. Enflasyon oranına göre zam yapılırken, refah payı ve taban maaş artışı da gündemde.

6 AYLIK ENFLASYON VERİLERİ ZAM ORANINI BELİRLEYECEK

Emekli ve memurların maaş artışları, yılın ikinci yarısındaki enflasyon verilerine bağlı olarak belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayı enflasyonu %3,23 olarak açıklandı, ağustosta ise %2,47 seviyesinde. 2024 yıl sonu için Merkez Bankası, %38 oranında bir enflasyon tahmini yaparken, bu oran %42’ye kadar çıkabilir. Eğer enflasyon %38 olarak gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %10,64 oranında zam alacak. Enflasyon %42’ye ulaşırsa, zam oranı %13,84’e çıkacak.

Emekli̇, Bayram

YENİ TABAN MAAŞLAR GÜNDEMDE

Temmuz ayında en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.500 TL’ye yükseltilmişti. Ocak ayında enflasyonun kesinleşmesiyle birlikte taban maaşların da zamlanması bekleniyor. Mevcut düzenlemede kök maaşı 11 bin TL’nin altında olanlar sıfır zam riskiyle karşı karşıya. Bu durumu önlemek için taban maaşlara da zam yapılması gündemde. %13,44’lük enflasyon artışı dikkate alındığında, en düşük emekli maaşı 14.180 TL’ye çıkabilir.

REFAH PAYI BEKLENİYOR

Enflasyon oranlarının belirlenmesinden sonra, ek olarak refah payı düzenlemesi de yapılabilir. Bu durumda memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranları eşitlenebilir. Refah payıyla birlikte emeklilerin maaş artış oranlarının %20’yi bulması bekleniyor.

Emekli Ikramiye Kapak

SEYYANEN ÖDEME DÜZENLEMESİ

Taban maaş uygulaması düşük maaş alan emekliler için uygulanıyor. Kök maaşı düşük olan emeklilere, belirlenen taban maaşa ulaşmaları için Hazine tarafından seyyanen ödeme yapılıyor. Ancak 6 aylık enflasyon artışları sadece kök maaşlara uygulanıyor.

Editör: Ayşegül Yaşar