Emlak sektöründe dolandırıcılığı ve sahte ilanları önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, 15 Eylül itibarıyla yeni bir uygulama başladı. Yeni düzenlemeye göre ev sahipleri, e-devlet üzerinden emlakçılarını yetkilendirerek ilanlarını doğrulatabilecek.

Ağustos ayında 134 bin 155 konut satıldı Ağustos ayında 134 bin 155 konut satıldı

DOĞRULANMIŞ İLAN DÖNEMİ BAŞLADI

15 Eylül itibarıyla uygulamaya giren 'Doğrulanmış ilan' sistemi, ev sahiplerinin emlakçılar aracılığıyla e-devlet üzerinden yetkilendirme yapmalarını gerektiriyor. Bu sayede sahte ilanların ve dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Emlak Kapak

2025 YILINDA ZORUNLU OLACAK

Şu anda isteğe bağlı olarak uygulanan bu sistem, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek. Böylece, internete verilen tüm satılık ilanlar doğrulanmış olacak ve yetki belgesi olmayan kişilerin alım-satım yapmaları engellenecek.

SAHTE İLANLAR VE DOLANDIRICILIK SON BULACAK

Sektör temsilcileri, bu sistemin özellikle sahte ilanlar ve dolandırıcılığın önüne geçeceğini belirtiyor. Bu yeni düzenlemeyle, kayıt dışı emlakçıların faaliyet göstermesi engellenecek ve sadece yetki belgesi bulunan emlakçılar satış işlemlerini yürütebilecek.

AYAKÇILAR ARTIK DEVRE DIŞI KALACAK

Emlak sektöründe kayıtsız ve yetkisiz çalışan kişiler, sistem sayesinde artık bu işi yapamayacak. Kayıtlı ve yetki belgeli emlakçılar, bu düzenlemeyle dolandırıcılık ve mağduriyetlerin önüne geçileceğini belirtiyor.

Editör: Ayşegül Yaşar