Bilim insanları, yüzlerce yıldır dünya çapında türleri kataloglayarak coğrafi konumlarını belirliyor.

Live sience'de yer alan araştırmada, Dünya üzerinde bir milyondan fazla hayvan türü tespit edilerek isimlendirilmiş durumda ve henüz keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca tür daha var.

''Cehennemin Kapıları'' 53 yıldır yanıyor ''Cehennemin Kapıları'' 53 yıldır yanıyor

Peki, en fazla hayvan türü hangi kıtada bulunuyor?

Brezilya'daki Mato Grosso Federal Üniversitesi'nde  ornitolog olan Vítor Piacentini, günümüzde halkın da bu çabaya katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Son 20 yılda vatandaş biliminde bir "devrim" yaşandığını söyleyen Piacentini, bilim insanlarının boşlukları doldurmak için vatandaşların verilerini kullandığını söyledi.

Piacentini, bilgiler, türlerin dünya çapındaki dağılımını haritalamak için kullanıldığını ifade etti.

Stanford Üniversitesi'nde uygulamalı ekolojist Barnabas Daru, bitki çeşitliliğinin hayvan çeşitliliği için temel olduğunu vurguladı.

Bitkilerin, sıcak ve nemli yerlerde daha iyi geliştiğini ve bunun da diğer organizmaların çoğalmasını kolaylaştırdığını kaydeden Daru, sıcak havanın, su moleküllerini hapsederek nem oluşturduğunu ve sıcaklığın özellikle ölü maddeleri parçalayan ayrıştırıcılar için ideal olduğunu söyledi.

''BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK TEHDİT ALTINDA''

Maymuın Mıta

Bilim insanları, en fazla hayvan türüne Güney Amerika'nın sahip olduğunu belirtti.

Amazon yağmur ormanlarından And Dağları'na kadar Güney Amerika'nın hayvanlar için uygun ortam olduğunu kaydeden  Piancentini, ''Orada her şey bir aradadır ve bu nedenle biyolojik çeşitliliğe sahiptir'' dedi.

Güney Amerika'nın ''biyolojik çeşitliliğinin tehdit altında'' olduğunu belirten Piacentini, şöyle dedi:

''Ormanların yok edilmesi, cıva madenciliği ve iklim değişikliği gibi faktörler, Güney Amerika'nın hayvanlarını tehdit ediyor. Elbette birçok türü kaybedeceğiz. Ancak etkimizi azaltmak için yapacağımız her çaba bize çok şey kazandıracak. 

Güney Amerika, şu anda dünyanın en fazla hayvan türüne ev sahipliği yapıyor, ancak bu zenginliği korumak için acil önlemler alınması gerekiyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR