DİYARBAKIR

Ergani bakır madenine Alman ilgisi

Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki bakır madeni Alman şirketlerince ortaklaşa işletildi.

Abone Ol

Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki bakır madeni Alman şirketlerince ortaklaşa işletildi.

Ergani bakır madeni Neolitik Dönemden itibaren işletilen çok önemli bir ekonomik kaynak. İnsanların yerleşik düzene geçtiği Çayönü'nde yapılan kazılarda bakırın süs eşyası olarak kullanıldığına dair tarihi kayıtlar bulunuyor.

STRATEJİK KAYNAK

Bölgede 8.000 yıl öncesi kullanılmaya başlanan ve ekonomik aktivite olarak günümüzde de devam eden bakırın yumuşak bir metal olması, işlenmesini kolay ve kullanım alanlarının geniş olması, onun her zaman önemli ve stratejik bir kaynak olarak kabul edilmesini sağlamıştır. 

Süs eşyasının yanı sıra silah yapımında da kullanılan bakır Sanayi Devrimi'nden sonra ise birçok teknolojik aletin yapımında, elektrik enerjisinin naklinde, mutfak araç gereçleri yapımında olduğu gibi son derece zengin bir kullanım alanına sahip.

ALMANLARLA ORTAKLAŞA İŞLETİLDİ 

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Almanya ile geliştirilen ilişkilerde Ergani bakır madeninin işletilmesi konusunda da ortak çalışma kararı alındı.

Alman yetkililer, Ergani bakır madeni ve çevresinde zemin etütleri gerçekleştirirken, ortaklaşa işletme Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında da yürütüldü.

Daha sonra Ergani bakır madeninin çok ortaklı bir uluslararası konsorsiyum tarafından işletilme hakkı alındı.

Türkiye ile Almanya’nın çeşitli finans kurumlarının ortaklığı ile işletme kurularak, madenin çıkarılma sürecine geçildi.

Kaynaklarda, bu çalışmaların 1917-1932 yılları arasında devam ettirildi belirtiliyor.

KAYNAK: Prof. Oktay Bozan, Dr. Öğr. Üyesi Abdusselam Eertekin, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baytak, Dr. Öğr. Üyesi Davut Adlığ.