Esrar kullanımıyla ilgili yapılan yeni araştırmada, çarpıcı bulgular elde edildi.

Son yıllarda esrar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu maddenin sağlık üzerindeki etkileri de mercek altına alınıyor. 

BAŞ VE BOYUN KANSERLERİ

Livesience'de yer alan yeni bir araştırma, esrar kullanım bozukluğunun (CUD) baş ve boyun kanserlerine yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yıl boyunca 116.000'den fazla yetişkinin tıbbi verileri incelendi ve sonuçlar, düzenli ve yoğun esrar kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösterdi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Baş ve Boyun Merkezi'nde baş ve boyun cerrahı olan Dr. Niels Kokot'un liderliğindeki ekip, esrar kullanım bozukluğu olan bireylerin, bu bozukluğu olmayanlara kıyasla baş ve boyun kanserlerine yakalanma olasılığının 3,5 ila 5 kat daha fazla olduğunu belirledi.

Kokot, özellikle ağız, boğaz, ses kutusu, tükürük bezleri ve orofarenks gibi bölgelerdeki kanserlerin riskinde belirgin bir artış saptandığını kaydetti.

YAŞAM KALİTESİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLENİYOR

E S11

JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery Dergisinde yayımlanan araştırma, esrar kullanım bozukluğunun yaygın olduğu 10 kişiden 3'ünü etkilediği tahmin edilen ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor. 

Ambulans helikopter Darende’den havalandı Ambulans helikopter Darende’den havalandı

Bu bozukluğun, bireylerde tolerans ve yoksunluk belirtileriyle kendini gösterdiği kaydedilen araştırmada, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bağımlılık belirtilerini içerdiği ifade edildi.

Araştırmacılar, CUD'li hastaların, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bireylerle karşılaştırıldığında, baş ve boyun kanseri riskinde önemli bir artış gözlemlendiğini ifade ederek, ''Ancak, hipofarenks kanseri olarak bilinen, alt boğazı etkileyen kanser türünde bu risk artışı gözlenmedi'' dedi.

''İLK BÜYÜK ÇAPLI ARAŞTIRMA''

Dr. Kokot, bu araştırmanın esrar kullanımının baş ve boyun kanseri ile ilişkilendirildiği ilk büyük çaplı çalışma olduğunu söyledi. 

Esrar dumanının tütün dumanındaki bazı kanserojenlerle benzer bileşenler içerdiğine dikkati çeken Dr. Kokot, esrarın kansere yol açan etkisinin duman mı yoksa esrarın içindeki aktif bileşenler mi olduğunu kesin olarak belirlemenin zor olduğunu belirtti.
 

Editör: EYYUP KAÇAR