Aşık İhsani, 1932'de Diyarbakır'ın yoksul bir köyünde başlayan yaşam yolculuğunda, sazıyla ve sözüyle halkın sesi olmayı başardı. Demokrat Parti'den Türkiye İşçi Partisi'ne uzanan politik duruşu, onu devrimcilerin ozanı yaptı.
İstihbarat arşivlerindeki "iki el arabası dosya" ile anılan İhsani, 21 Nisan 2009'da, belgesel çekimleri sırasında beyin kanaması geçirdi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan İhsani kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
SAZIYLA ANADOLU'YU ARAYAN ADAM
Asıl adı İhsan Sırlıoğlu olan Aşık İhsani, küçük yaşta şiir yazmaya başladı. Babasını kaybettikten sonra yoksulluk içinde büyüdü. 17 yaşında İstanbul'da maden ocağında çalıştı, askerlik sonrası saz çalmaya başladı. Anadolu'yu dolaşırken Manisa Tarzanı ile tanıştı. Hayali aşkı Güllüşah'a yazdığı türkülerle tanındı. Hayalindeki Güllüşah olmasa da Güllüşah adında biriyle evliliği, onu daha da popüler yaptı.
RADYODAN MECLİS'E ORADAN GÖZALTINA
Kaynaklarda, Ankara Radyosu'nda 1958'de Güllüşah ile program yapan Aşık İhsani'nin Celal Bayar ve Adnan Menderes ile tanıştığı belirtilerek, ''Demokrat Parti mitinglerinde türküler söyledi. 27 Mayıs Darbesi sonrası TRT'deki bir programda Başbakan Fahri Özdilek'in tepkisini çekti ve gözaltına alındı'' deniliyor.
DEVRİMCİ OZAN VE ŞÜPHELER
Aşık İhsani'nin 1962'de milletvekili zamlarını protesto ettiği ve Belçika gazetelerinde yer aldığı ifade edilerek, Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşuyla sol harekete yöneldiği, ''Korkuyorlar'' şiiriyle devrimci kimliğini ilan ettiği kaydediliyor.
Avrupa'da bir çok ödül aldığı belirtilen İhsani, son yıllarını Diyarbakır'da geçirdi ve 21 Nisan 2009'da hayata veda etti. İhsani, Diyarbakır'da toprağa verildi.