Nazmi Kahraman / Özel Haber

Eşşeğin neden inat ettiği ve inat ettiğinde onu yerinden kıpırtmanın zorluğu belirlendi.

Keçi gibi eşşeğin de inadı meşhurdur. Öyleki inat ettiğinde onu yerinden kıpırdatmak oldukça zor. Asırlardır insanları, insanların yükünü taşıyan gözleri  güzel, şirin gülüşlü, masum bakışlı fakat bir o kadarda inatçı olan eşşeğin, bu durumu aslında güvenlikten kaynaklanıyormuş. 

ZEKİ HAYVANLARMIŞ

eşek11

Bir eşeğe onu zorlayarak, ya da korkutarak kendi yararına olmadığına güdülendigi bir işi yaptırmaya çalışmak oldukça zordur.

Eşeklerin davranış ve bilimleri üzerine yapılan araştırmada, eşeklerin inatçı olmasının nedeni kendini koruma çabası olmasından kaynaklandığı kaydedildi. Günlük hayatta adını en çok argo ve hakaret amaçlı duyduğumuz şeklerin zeki bir hayvan olduğu belirtildi. Eşeklerin bunun yanında oldukça dikkatli, oyun sever, meraklı ve arkadaş canlısı bir hayvan olduğu belirtildi.

Atlarda ise eşeğinkinin tam tersi bir durum var. Bir at güvensiz bir zemin üzerinde yol alma konusunda eşeklere göre çok daha sorunsuz bir tavır çizer.

BEŞ BİN YIL ÖNCE EVCİLLEŞTİRİLDİ

eşek1
Eseklerin davranış ve bilimleri üzerine yapılan ciddi çalışma sonucunda bu hayvanların oldukca zeki , dikkatli, arkadaş  canlısı, oyuncu ve öğrenmeye merakli gibi görünmektedir.

Ömürleri genellikle 25-40 arasında değişen eşekler, ilk kez M.Ö 3000 yıllarında Mısır veya Mezopotamya’da evcilleştirildi. Eşekler, atgiller familyasında bulunan evcil hayvan türlerden biridir. Memeliler sınıfına ait, tek toynaklılar takımında yer alan eşekler.

ETİNDEN VE SÜTÜNDEN FAYDALANANLAR DA VAR

Uzun kulakları, kısa tüyleri, püsküllü ve kısa kuyrukları olan, kurak veya yarı kurak iklimlerde yaşayan eşekler, insanlar tarafından genellikle yük taşıma amaçlı evcilleştirilirken, başka amaçlar için de kullanılmaktadır. 

İnşaat işinde, tarlada, çöp toplama gibi işlerde kullanılan eşekler, savaş zamanlarında mayın sahalarında yol bulma ve canlı bomba amaçlı da kullanılmıştır.

Tüm bunların yanında çiftlik hayvani olan eşeklerin etinden, sütünden yararlanan kültürler de var. 

EN ÇOK EŞŞEK HANGİ İLDE BULUNUYOR

eşek

TÜİK tarafından 2020 yılında yayınlanan raporda, Türkiye’de toplam 108 bin 346 eşek bulunduğu açıklandı. 4 bin 323 eşek ile Konya ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 4 bin 126 eşek ile Aydın yer aldı. 

Türkiye’deki 2020 yılı verilerine göre, eşek varlığının illere göre dağılımı ise şöyle:

1-Konya: 4 bin 323 eşek;
2-Aydın: 4 bin 126 eşek;
3-Afyonkarahisar: 3 bin 921 eşek;
4-Elazığ: 3 bin 818 eşek;
5-Tokat: 3 bin 746 eşek;
6-Erzurum: 3 bin 611 eşek;
7-Mardin: 3 bin 503 eşek;
8-Kayseri: 3 bin 120 eşek;
9-Ağrı: 2 bin 962 eşek;
10-Diyarbakır: 2 bin 898 eşek

Türkiye'de en az eşek olan şehir ise Rize olurken, Yalova 11 eşek ile listede ikinci sırada yer aldı.

ETİYOPYA SIRADA

eşekler11

Dünyada 2016 yılında yapılan bir araştırmada da 7 milyonla en çok eşşek Etiyopya'da bulunuyor. 

Etiyopya, bu sayıyla dünyada en fazla eşeğin yaşadığı ülkelerin başında geliyor. Sayıları neredeyse başkent nüfusunun iki katına ulaşan eşeklerin su içmesi ve otlamaları için bölgede özel alanlar bulunuyor.

Otomobilden çok eşeğe sahip olan Etiyopya'da halk, eşeklerin önemini "Eşeksiz bir çiftçinin bizzat kendisi eşektir." deyişiyle ifade ediyor.

Başkent Addis Ababa'nın 45 kilometre güneydoğusundaki Bishoftu kentindeki "Eşek Hastanesi" de 22 yıldır ücretsiz hizmet sunuyor.

Söz konusu hastanede acil durumlara müdahale için bir ambulans da bulunuyor.


 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN