Paris Olimpiyatları'nda Türkiye'yi Güreş Serbest 50 KG kategorisinde temsil eden Evin Demirhan Yavuz, Türk kadın güreşinin önemli isimlerinden biridir. Başarılarla dolu kariyeriyle dikkat çeken Evin, 2 Temmuz 1995 tarihinde Siirt'te dünyaya geldi. Serbest stil 50 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde, millî takım adına ülkemizi gururla temsil ediyor.

KİŞİSEL HAYATI VE GÜREŞLE TANIŞMASI

Dokuz çocuklu bir ailenin kızı olarak Siirt'te doğan Evin Demirhan, güreşe 15 yaşında başladı. Güreş müsabakaları için ilk kez Siirt dışına çıkan Demirhan, kısa sürede ulusal ve uluslararası turnuvalarda kazandığı madalyalarla adından söz ettirdi. Güreşe başladıktan sadece iki ay sonra Türkiye şampiyonu olan Evin, bir yıl içinde Avrupa şampiyonluğu elde ederek büyük bir başarıya imza attı.

Evin'in hayat hikâyesi, İnan Temelkuran ve Kristen Stevens tarafından hazırlanan "Siirt'in Sırrı" adlı belgesele de konu oldu. Lise öğrenimini Şehit Zafer Kılıç Spor Lisesi'nde, yükseköğrenimini ise Siirt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda tamamladı. Bartın Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Spor, Sağlık alanında yüksek lisans yapıyor. 8 Eylül 2021 tarihinde Siirt'te ve daha sonra Kahramanmaraş’ta yapılan düğünle güreşçi Haydar Yavuz ile evlendi. 2023 yılında Siirt’te açılan Çok Amaçlı Spor Salonu’na adı verildi.

KARİYERİNDEKİ DÖNÜM NOKTALARI

Evin Demirhan Yavuz'un profesyonel spor kariyeri, 2009 yılında Türkiye Şampiyonası'nda 34 kiloda Türkiye birinciliği elde etmesiyle başladı. 2010 yılında Bosna Hersek'teki Avrupa Yıldızlar Şampiyonası'na katılarak 38 kiloda birinci olan Demirhan, Türkiye'nin "yıldız kadınlar Avrupa şampiyonu" olan ilk sporcusu unvanını kazandı.

2017 yılında Polonya'nın Bydgoszcz kentinde düzenlenen Dünya U23 Güreş Şampiyonası'nda 48 kiloda altın madalya kazanan Evin, aynı yıl Paris'teki Dünya Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya elde etti. 2018 yılında Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza atan Evin, 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda da altın madalya kazandı.

OLİMPİYAT VE ULUSLARARASI BAŞARILAR

Demirhan, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Tokyo Olimpiyatları Avrupa Elemeleri'nde finale yükselerek olimpiyatlara katılma hakkı kazandı. Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar serbest 50 kiloda mücadele eden Evin, dünya şampiyonalarında elde ettiği başarılarla Türk kadın güreşinde Avrupa ve dünya şampiyonalarında en fazla madalya kazanan güreşçi unvanına sahip oldu.

2022 yılında Cezayir'deki Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanan Evin, 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya elde etti. 2024 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ise finalde Azerbaycan adına yarışan Mariya Stadnik’e kaybederek gümüş madalya kazandı.

Amedspor’un rakibi yine maç başı kırmızı kart gördü Amedspor’un rakibi yine maç başı kırmızı kart gördü

Editör: Ayşegül Yaşar