Dünyanın en büyük dijital kamerasıyla donatılacak olan Şili'deki Vera C. Rubin Gözlemevi, astronomide çığır açan gece gökyüzü görüntüleri çekecek.
Gökbilimciler, şimdiye kadar yapılmış en büyük dijital kamerayı kullanarak gece gökyüzünün hızlandırılmış filmini çekmeye hazırlanıyor.
YENİ GÖZLEMEVİ
Evrenin yapısının yanı sıra yeni veya hareketli herhangi bir ışık noktasını ortaya çıkarmak için tasarlanan Şili'deki 473 milyon dolarlık yeni Vera C. Rubin Gözlemevi devreye girecek.
Yeni yapılan gözlemevi, o kadar hızlı ve o kadar çok görüntü çekecek ki, bilim insanlarına olanak tanıyan astronomik bir filmi etkili bir şekilde üretebilecek.
Eskiden Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobu olarak bilinen Rubin Gözlemevi'nin, gökbilimcilere evrenin nasıl çalıştığına dair en derin gizemlerden bazılarını çözmek için ihtiyaç duydukları verileri sağlaması bekleniyor.
HIZLANDIRILMIŞ 10 YILLIK FİLM
Bilim insanları, gözlemevinin, evrenin 10 yıllık hızlandırılmış filmini yapacağını ifade ederek, şöyle dedi:
''Vera C. Rubin Gözlemevi dünyadaki hiçbir teleskopa benzemeyecek. Son derece geniş alanlı teleskop, her üç ila dört gecede bir Güney Yarımküre gece gökyüzünün tamamını görüntüleyecek son derece iddialı bir proje olan on yıl süren Uzay ve Zaman Mirası Araştırması'nı başlatacak.
Birçok modern teleskop yakın çekimler için yapılmış olsa da, gözlemevinin 27,6 fit genişliğinde (8,4 metre) bir ana aynaya sahip olan Simonyi Araştırma Teleskobu, yaklaşık yedi dolunay çapıyla aynı görüş alanına sahip.''
Bilim insanları, Rubin Gözlemevi'nin, Şili'deki Cerro Pachón zirvesinde 8.900 fit (2.700 m) yükseklikte 2014 yılından bu yana inşaat halinde olduğunu kaydeden bilim insanları şöyle devam etti:
'ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK FİLTRE'
Rubin Gözlemevi, astronomi ve astrofiziğe adanmış dünyanın en büyük kamerasıyla donatılmak üzere. 168 milyon dolarlık LSSTCam, 189 ayrı 16 megapiksel şarj bağlı cihaz sensörüne sahip 2 fit genişliğinde (0,6 m) bir odak düzlemine sahiptir ve bu da 3.200 megapiksellik olağanüstü bir görüntü sağlar.
Teleskobun resmi web sitesine göre, evreni ışığın farklı dalga boylarında görmek için şimdiye kadar üretilmiş en büyük altı optik filtreye de sahip.
Sadece beş saniyede yeni bir konuma geçerek kameranın her 39 saniyede bir yüksek çözünürlüklü görüntü çekmesine olanak tanıyan montaj parçası da aynı derecede etkileyicidir.
Fiber optik, her görüntüyü analiz için iki dakika içinde Kaliforniya'daki bir süper bilgisayara taşıyacak. Referans görüntüyle karşılaştırıldığında görüntüde yeni veya değiştirilmiş herhangi bir şey varsa gökbilimciler uyarılacak.''
GÖZLEMEVİ NEYİ ARAYACAK
Bilim inmsanları teleskobun verilerinin iki amaç için kullanılacağını, birincisinin gezegen savunması olduğunuı beklirterek, şöyle dedi:
''Görüntülerinin, Dünya'nın 4,65 milyon mil (7,48 milyon kilometre) yakınına gelebilecek, çapı 640 fitten (140 m) daha büyük asteroitler olarak tanımlanan tüm potansiyel olarak tehlikeli asteroitlerin yaklaşık yüzde 90'ını ortaya çıkarması bekleniyor. Buna normalde güneşin parıltısında gizlenen tehlikeli ve yakalanması zor asteroitler de dahildir.
Ayrıca gözlemevinin henüz görülmemiş yıldızlararası kuyruklu yıldızları, serbestçe dolaşan yıldızları ve başıboş gezegenleri tanımlaması gerekiyor.
Ortaya çıkarabileceği en büyük güneş sistemi nesnelerinden biri, güneş sistemimizin dış kısımlarında gizlenmiş olabilecek varsayımsal bir dünya olan Dokuzuncu Gezegen'dir.
Uzmanlar, dev teleskopun yayına girdikten sonraki bir yıl içinde bulunması zor dünyayı bulmaya ya da onu sonsuza kadar ortadan kaldırmaya yetecek kadar veri üretmiş olabileceğini söylüyor.
Ancak uzun vadede, aynı zamanda binlerce, hatta milyonlarca süpernovanın yanı sıra galaksiler ve onların yapılarını da ortaya çıkaracak; bunlar, karanlık enerji ve karanlık maddeyi anlamamız açısından çok önemli olabilir.''
Live Sience