MIT fizikçileri, gelecekte kayıpsız enerji ve veri iletimi sağlayabilecek sürtünmesiz akış modlarını ultra soğuk atomlarla gözlemledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) yaptığı araştırmada, MIT'deki fizikçiler, ultra soğuk atomların kenar boyunca sürtünmesiz akışını görüntülemeyi başardı.

Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor

Bu egzotik ''kenar durumu'', malzemelerin sınırlarında atomların veya elektronların hiçbir dirençle karşılaşmadan akabildiği nadir bir fenomen olarak biliniyor. 

Araştırmanın sonuçları, enerji ve verilerin kayıpsız iletilmesini sağlayacak yeni nesil malzemelerin geliştirilmesine ışık tutacak.

ELEKTRONLARIN GİZEMLİ DÜNYASI

Bilim insanları, daha önce bazı malzemelerde elektronların sadece kenarlarda hareket ettiğinin gözlemlendiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Tıpkı bir battaniyenin kenarında yürüyen karıncalar gibi, bu elektronlar tek bir yönde akar ve herhangi bir engelle karşılaşmadan yollarına devam ederdi. Bu fenomen, sürtünmesiz bir akış sağlayarak enerji kaybını engelliyordu.''

GELECEĞE KAPI ARALAYAN KEŞİF

MIT fizikçileri, bu keşfin gelecekte sürtünmesiz elektron akışı sağlayabilecek cihazların önünü açabileceğini söyledi.

Araştırma ekibinden Richard Fletcher, ''Elektronların kayıpsız hareket etmesi, enerji verimliliğinde devrim yaratabilir'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR