Bilim&Teknoloji

''Gezegenimiz gizemli bir şekilde boyut kaybediyor''

Ay ve Merkür'ün küçüldüğünü kanıtlayan bilim insanları dünyanın da boyut kaybettiğini ortaya çıkardı.

Abone Ol


Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalarda ay ve Merkür'ün küçülmesinin yanı sıra dünyanın da gizemli bir şekilde giderek boyut kaybettiğini açıkladı. 

''Uzayın derinliklerine baktığımızda, Güneş Sistemimizdeki bazı gök cisimlerinin küçüldüğüne dair ilginç kanıtlar ortaya çıkıyor'' diyen bilim insanları, NASA'nın 1970'lerdeki Mariner 10'un, Merkür'ün yüzeyinde büyük ''yarıklar'' keşfettiğini hatırlatarak, bu yarıkların, gezegenin çekirdeği soğudukça oluşan ''itme fayları''ndan kaynaklandığını vegezegenin boyutunun küçüldüğünü gösterdiğini söyledi.

Benzer bir durumun Ay için de geçerli olduğunu ifade eden bilim insanları, 2010 yılında yapılan araştırmalarda, Ay'ın da soğudukça büzüldüğünü ve yüzeyinde genç yaşta görünen uçurumlar oluşturduğunun keşfedildiğini belirtti.

''DÜNYA YILDA 50 BİN TON KÜTLE KAYBEDİYOR''

Bilim insanları,  Apollo görevlerinden elde edilen veriler ve daha sonraki analizlerde, Ay'ın hala tektonik olarak aktif olduğunu ve küçülmeye devam ettiğinin belirlendiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Peki ya Dünya? Gezegenimiz de gizemli bir şekilde boyut kaybediyor. Dünya, karmaşık bir yapıya sahip. Atmosferimiz nedeniyle her yıl uzaydan gelen toz ve kayalarla yaklaşık 40.000 ton kütle kazanıyoruz. Ancak aynı zamanda atmosferimizden uzaya hidrojen ve helyum gibi gazlar kaçıyor. Bu kayıp, yılda yaklaşık 95.000 ton hidrojen ve 1.600 ton helyuma denk geliyor.

Dünya'nın çekirdeğinin soğuması ve iklim değişikliği gibi faktörleri de hesaba katarak, gezegenimiz yılda yaklaşık 50.000 ton kütle kaybediyor. Bu, Dünya'nın toplam kütlesinin çok küçük bir kısmı olsa da, yine de küçüldüğümüz anlamına geliyor.

Üstelik uydu lazeri ölçümleri, Dünya'nın yarıçapının yılda yaklaşık 0,1 milimetre azaldığını gösteriyor. Bu miktar küçük gibi görünse de, uzun vadede önemli bir değişikliğe işaret edebilir.''