Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, gökbilimcileri yıllardır şaşırtan patlamaların kaynağını geliştirdikleri yeni bir teknikle belirlemeyi başardı.
Nature Dergisinde yayımlanan çığır açan çalışmada, yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden gelen ''FRB 20221022A'' isimli bir hızlı radyo patlaması incelendi. Ekip, patlamanın ''parıltısını'' analiz ederek, tıpkı yıldızların gece gökyüzünde titreşmesi gibi, sinyalin kaynağını tam olarak belirledi.
Araştırma ekibinin başındaki isim olan Kenzie Nimmo, patlamanın, bir nötron yıldızının etrafındaki manyetosferden, yani yıldızın hemen çevresini saran yoğun manyetik bölgeden kaynaklandığını ifade ederek, şöyle dedi:
''Bu nötron yıldızlarının manyetik alanları, evrenin üretebileceği şeylerin sınırında. Bu parlak radyo emisyonunun o aşırı plazmadan kaçıp kaçamayacağı konusunda çok fazla tartışma vardı. Çünkü bu çalışma, hızlı radyo patlamalarının kökeni hakkında ilk kesin kanıtı sunuyor. Bu patlamaların, son derece yoğun manyetik ortamlarda nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Ayrıca, evrenin en uç noktalarındaki fiziksel süreçleri anlamamız için yeni kapılar açabilir.''
MIT'deki fizik doçenti Kiyoshi Masui de, ''Bu son derece manyetik nötron yıldızlarının etrafında atomlar bile var olamaz; sadece manyetik alanlar tarafından parçalanırlar. Heyecan verici olan şey, bu manyetik alanlarda depolanan enerjinin, evrenin diğer ucundan görebileceğimiz radyo dalgaları olarak salınabilmesi'' dedi.
Bilim insanları, bu gizemli sinyallerin nasıl oluştuğunu ve evrende ne kadar yaygın olduğunu daha iyi anlamak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.