Hayvanların hayatta kalabilmek için düşmanlarından daha hızlı evrimleşmesi, neredeyse var oldukları ilk andan beri bir zorunluluk olmuştur. Yeni bir araştırma, bu ''silahlanma yarışının'' bilinen en eski örneğini ortaya koyuyor.

Kambriyen dönemine ait fosillerde incelenen küçük, kabuklu bir hayvan olan Lapworthella fasciculata, avcıların saldırılarına karşı nasıl evrimleştiğini gözler önüne serdiğini belirten araştırmacılar, bulguların, Dünya tarihindeki en büyük biyolojik çeşitlilik patlamasını neyin tetiklediğine dair önemli bir hipotezi desteklediğini söyledi.

Yaklaşık 539 milyon yıl önce gerçekleşen Kambriyen patlamasının, yaşamın şaşırtıcı bir çeşitlilik kazandığı bir dönem olduğunu anlatan bilim insanları şöyle dedi:

''Bu dönemde ortaya çıkan canlılardan bazıları, günümüz yaşam ağacının ataları olarak kabul edilebilirken, diğerleri ise oldukça sıra dışı ve tuhaf görünümlere sahipti. Patlamanın, 'Kartopu Dünya' döneminin sonunda okyanusa giren besinlerle tetiklendiği düşünülüyor. Ancak bu çeşitliliğin arkasındaki evrimsel itici güç, uzun süredir bir tartışma konusu olmuştur.''

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden Dr. Russell Bicknell, avcı-av etkileşimlerinin Kambriyen patlamasının ana itici gücü olduğu hipotezine dikkati çekerek, ''200'den fazla kabukta, bir avcı tarafından açıldığı düşünülen delikler tespit edildi. Bu delikler, L. fasciculata'nın zaman içinde avcılara karşı nasıl evrimleştiğini anlamak için önemli bir ipucu sunuyor'' dedi.
 

Kaynak: livesience