Yeni bir araştırmaya göre, bu patlamadan sorumlu olan volkan, Kuril Adaları'ndaki eski bir Sovyet denizaltı üssü olan Zavaritskii Yanardağı.

''Patlama o kadar güçlüydü ki, atmosfere püskürttüğü kükürt ile iklimi soğutmuş ve güneşin mavi, mor ve yeşil gibi farklı renklerde görünmesine neden olmuştu'' diyen araştırmacılar,   bu olayın, Alman besteci Felix Mendelssohn'un Alpler'deki seyahati sırasında karşılaştığı ''kış kadar soğuk'' havayı not etmesine bile sebep olduğunu söyledi.

Bilim insanları, uzun süredir bu patlamanın nedenini araştırdıklarını kaydederek, ''kutup buzullarında biriken küllerin incelenmesiyle sonunda patlamanın izi Zavaritskii Yanardağı'na kadar sürdürüldü. Bu volkan, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından gizli bir nükleer denizaltı üssü olarak kullanılmış'' dedi.

''PATLAMA KITLIKLARA YOL AÇTI''

Araştırmanın baş yazarı William Hutchison, Zavaritskii Yanardağı'nın patlamanın kaynağı olarak tespit edilmesinin büyük bir sürpriz olduğunu belirterek, ''Çünkü bu yanardağ, bilim dünyasının radarında hiç yokmuş'' şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, 1831 patlamasının ''Küçük Buzul Çağı'' olarak adlandırılan dönemin son evresinde meydana geldiğini ve küresel sıcaklıkların düşmesine neden olduğunu, bunun da Hindistan ve Japonya'da büyük kıtlıklara yol açtığını söyledi.

Hutchison,bu patlamanın günümüzde gerçekleşmesi durumunda bile hazırlıklı olunmadığını ifade ederek, ''Bu olay, bir sonraki büyük iklim değişikliği patlamasının ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor'' dedi.
 

Kaynak: livesience