Türkiye'nin antik kentlerinden Efes'te yapılan kazılarda ortaya çıkan gladyatör mezarı, tarihçileri şaşırtan bir keşfe sahne oldu. 

Üzerinde ''Euphrates'' adlı bir gladyatörün ismi yazılı olan 1800 yıllık lahitte, yapılan incelemeler sonucu beklenmedik bir manzara ile karşılaşıldı.

İskit savaşçısının at üstünde altın heykeli bulundu İskit savaşçısının at üstünde altın heykeli bulundu

Araştırmacılar, gladyatörün kemiklerine ulaşmak yerine,  M.S 5. yüzyıla tarihlenen 12 farklı kişinin kemiklerine ulaştı. Bu durumun da, mezarın daha sonra farklı kişiler için tekrar kullanıldığını gösteriyor. 

Kazı ekibini yöneten Sinan Mimaroğlu, ''Mezarın üzerindeki yazıttan, ilk olarak gladyatörler için kullanıldığını biliyoruz. Ancak içerideki kemikler, mezarın yaklaşık 200 yıl sonra yeniden kullanıldığını ortaya koyuyor'' dedi.

Mezarın içinde bulunan haç kabartmalarının ise, mezarın Hıristiyanlık döneminde de kullanıldığını gösterdiğini belirten araştırmacılar, bu haçları bölgedeki diğerleriyle karşılaştırarak dönemin inançları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedeflediklerini söyledi.

EFES'İN ZENGİN TARİHİ

Bazilika

Efes'te bulunan mezarın, sadece bir gladyatörün hikayesini değil, aynı zamanda antik kentin zengin ve karmaşık tarihini de gözler önüne serdiğini anlatan araştırmacılar, ''Yaklaşık 3.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Efes, farklı kültürlerin ve dinlerin bir araya geldiği önemli bir merkez olmuştur'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR