Gökbilimciler 6.000 yıllık Hindu metninde en eski Güneş tutulması referansını keşfetti

Güneş tutulmaları, tarih boyunca insanları hem büyülemiş hem de korkutmuştur. Şimdi ise, bilim dünyası bu doğa olayının ilk kaydını, 6.000 yıllık bir Hindu metninde keşfetti. 

Gökbilimciler, Rig Veda olarak bilinen antik metinde, güneşin ''karanlıkla delindiği'' ifadesinin bir tam güneş tutulmasına atıfta bulunduğunu düşünüyor. Bu bulgu, tutulmaların bilinen en eski kaydını temsil ediyor.

6.000 YILLIK SIR NE ANLATIYOR?

Rig Veda, M.Ö 1500 civarında derlenmiş olsa da, içerdiği bazı metinlerin çok daha eski olaylara dayandığını belirten gökbilimciler,  ''metnin çiçekli anlatımı, güneşi 'sihirli sanatlarının yok olması' ile açıklıyor ve bu da kötü varlıkların işine bağlanıyor. Bu sembolik anlatım aslında 6.000 yıl önce gerçekleşmiş bir güneş tutulmasını tarif ediyor'' dedi.

GÖK BİLİMCİLERİN ÇARPICI TARİHLEMESİ

Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı

1-142

Rig Veda’da yer alan ilkbahar ekinoksuna dair açıklamaların, tutulmanın tarihini belirlemeye yardımcı olduğunu ifade eden gökbilimciler Mayank Vahia ve Mitsuru Soma'nın, Dünya’nın eksenindeki dönme hareketini dikkate alarak bu tutulmayı M.Ö 4202 ya da MÖ 3811 yıllarına tarihlendirdi.

Gökbilimciler, bu tarihlerin, Suriye’deki bir kil tablette M.Ö 1375’e dayanan eski kayıtları bile geride bıraktığını söyledi.

MİTOLOJİ Mİ, ASTRONOMİ Mİ?

Rig Veda’nın dili oldukça alegorik olsa da, Vahia ve Soma’ya göre bu metinlerdeki anlatımların daha sonra gelişen Hindu mitolojisindeki Rahu ve Ketu efsanelerine atıfta bulunmadığını kaydeden gökbilimciler, bunun da bu efsanelerin ortaya çıkmasından çok önce yazılmış olabileceği anlamına geldiğini belitti.

GÖK OLAYLARININ BÜYÜSÜ

3-68

Yeni keşfin, eski toplumların gök olaylarına nasıl derin anlamlar yüklediğini ve gökyüzünün onlar için hem korkutucu hem de büyüleyici bir yer olduğunu bir kez daha hatırlattığını anlatan gökbilimciler, şöyle dedi:

''Rig Veda’daki bu en eski tutulma kaydı, antik metinlerin günümüz astronomisine olan katkısını da vurguluyor.

Güneşin karanlıkla delindiği bu an, 6.000 yıl öncesinden bugüne bilim ve mitolojiyi bir araya getirerek gözler önüne seriyor.''

KAYNAK: Livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR