Hava kirliliğinin çocuklarda otizm riskini arttırdığı belirlendi.

Yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğinin çocuklarda otizm spektrum bozukluğu (ASD) riskini artırdığı belirtilerek, özellikle hamilelik döneminde maruz kalınan hava kirliliğinin, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiledi ortaya çıktı.

Araştırmacılar, 'ince partikül madde' ve nitrojen oksitlerin genç beyinler için en tehlikeli kirleticiler olduğunu belirterek,''Bu kirleticiler, hem doğal yollarla hem de trafik ve fosil yakıtlar nedeniyle atmosferde bulunuyor'' dedi.

Bilim insanları, hava kirliliğinin plasentayı geçerek fetüsün beyin gelişimini etkileyebileceğini belirterek, bu kirleticilerin, sinirler, kimyasal reaksiyonlar ve hormon sistemi arasındaki iletişimi bozarak otizm riskini artırabildiğini kaydetti.

OTİZMİN NEDENLERİ

Hava kirliliği anne karnında çocukları vuruyor!

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1-1,5'inin otizm spektrum bozukluğuna sahip olduğunu belirten bilim insanları, ''Otizmin kesin nedenleri henüz bilinmese de, genetik ve çevresel faktörlerin bir arada rol oynadığı düşünülüyor'' dedi.

Araştırmacılar, hamile kadınların özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde koruyucu önlemler alması gerektiği konusunda uyarıda b ulunarak, bebeklerin sağlığı için temiz hava solumanın önemli olduğunu ifade etti.

Kaynak: BBC Science Focus