Bilim insanları, Tanrı parçacığı olarak da adlandırılan Higgs Bozonu'nun evrenin sonunu getirebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti

Evrenin 13,7 milyar yıldır varlığını sürdürdüğünü kaydeden bilim insanları, tanrı parçacığının evrenin sonunu getirebilecek potansiyeline dikkati çekti.

''Higgs bozonunun istikrarsızlığı, evrenin sonunu getirebilecek potansiyele sahip'' diyen bilim insanları, Higgs Bozonu'nun, bilinen tüm parçacıkların kütlesinden ve etkileşimlerinden sorumlu olan temel parçacık olduğunu söyledi.

''FİZİK KURALLARI DEĞİŞEBİLİR''

Bilim insanları, Higgs Bozonu varlığının, evrenin şu ana kadar görülen sabit fizik yasalarıyla devam etmesini sağlamış olsa da, bu durumun sonsuza dek süreceğinin kesin olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

''Yapılan son araştırmalarda, Higgs Bozonu'nun olası bir faz geçişi yaşaması durumunda, evrende fizik kuralları değişebilir. 

Bu tür bir geçiş, tıpkı suyun buhara dönüşmesi gibi, evrende düşük enerjili 'baloncuklar' oluşturabilir. Bu baloncuklar içinde fizik yasaları tamamen değişebilir; elektronların kütlesi ve parçacıkların etkileşimleri bambaşka bir hale gelebilir. Ancak bu tür bir olayın gerçekleşmesi için Higgs Bozonunun uygun bir tetikleyiciye ihtiyacı var.''

CERN'DE ELDE EDİLEN ÖLÇÜMLER

Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor

Bilim insanları, Cern'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan (LHC) elde edilen son ölçümler, bu tür bir olayın olasılığını ortaya koysa da, bu felaketin gerçekleşmesi için birkaç milyar yılın daha gerekli olduğunu belirterek, ''Yani, hemen panik yapmamıza gerek yok'' dedi.

Gelecekte kara deliklerin varlığına dair bir kanıt bulunursa, bu Higgs bozonunun doğası hakkında bilmediğimiz yeni bir bilgiye ulaşmamızı sağlayabilir. Bu durumda, evrenin en küçük ve en büyük ölçeklerinde keşfedilecek daha çok şey olduğu açık.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR