İklim değişikliği ile yaşanan aşırı yağışlar Sahra Çölü'nde değişime yol açtı.

Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak bilinen Sahra Çölü'nde yaşanan olağanüstü yağışlar, bilim insanlarını şaşırtıyor. Bu yılki kasırga sezonunun beklenenden daha sakin seyretmesine rağmen, Sahra'da Eylül ayındaki ortalama yağışın beş katına varan miktarlarda yağışlar gözlemlendi.

Nedeni tam olarak anlaşılamasa da, bilim insanları bu durumun iklim değişikliğiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Özellikle, Atlantik Okyanusu'ndaki sıcaklıkların artması ve atmosferdeki değişimlerin, yağış sistemlerinin daha kuzeye kaymasına neden olduğu tahmin ediliyor.

Normalde yağışın az olduğu bölgelerde yaşanan bu sel felaketlerinin, Kuzey Afrika'da yaşayan milyonlarca insanı etkilediği bildirilirken, tarım arazilerinin sular altında kaldığı, altyapının zarar gördüğü bildiriliyor.

Uzmanlar, bu durumun gelecekte daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıda ulundu.

Yaşanan beklenmedik yağışların, bölgedeki ekosistemleri ve insan yaşamı üzerinde önemli etkiler yaratabildiğini söyleyen bilim insanları, şöyle dedi:

''Sahra Çölü'ndeki bu beklenmedik yağışlar, iklim değişikliğinin ne kadar hızlı ve beklenmedik sonuçlar doğurabileceğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu durumun iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının hızlandırılması gerektiğini gösteriyor.''

Yağışlarla Sahra Çölü'nde gözle görülür değişiklikler olduğu kaydedilirken, iklim değişikliğinin dünyanın her köşesini nasıl etkileyebileceğinin çarpıcı bir örneği olduğu ifade edildi.

Albatrosları canlı canlı yiyen fareler bombalanacak Albatrosları canlı canlı yiyen fareler bombalanacak

KAYNAK. Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR