Avrupa’da ilk kez ''Tembellik Virüsü'' tespit edildiği bildirildi.

Hindistan’da 104 Samsung çalışanına gözaltı Hindistan’da 104 Samsung çalışanına gözaltı

Amerika kıtasında Zika virüsü benzeri hastalıklarla tanınan Oropouche virüsü, ilk kez Avrupa topraklarında görüldü. 

AVRUPA'DA YENİ TEHDİT

İspanya, İtalya ve Almanya’da tespit edilen vakalar, Avrupa’da endişe yarattı. 

Özellikle bazı medya organlarının ''Tembellik Virüsü'' olarak adlandırdığı bu yeni tehdit, Amerika’dan dönen gezginlerde ortaya çıktı.

TEMBELLİK VİRÜSÜ NEDİR?

Uzmanlar, ''oropouche virüsü''nün, sivrisinekler kadar insanları ısıran tatarcık sinekleri tarafından bulaştırılan, ani ateş, kas ağrıları, ışığa duyarlılık, göz ağrısı, kusma ve döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.

Bu semptomların, virüsün Zika ile benzerlik göstermesine neden olduğunu kaydeden uzmanlar, ''Ancak vakaların yüzde 4’ünde daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir; sinir sistemine saldırarak omurilik ve beyin çevresinde iltihaplanmaya neden olabilir'' dedi.

TEHLİKE NE KADAR BÜYÜK?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ''oropouche virüsü''nün Avrupa'da yayılma riskinin düşük olduğunu belirtti.

Avrupa'da bu virüsü taşıyan sinek türlerinin bulunmadığı ve bugüne kadar virüsün insanlar arasında doğrudan yayılımının da belgelenmediğini kaydeden merkez,ancak,  Güney Amerika ve Karayipler gibi riskli bölgelere seyahat edenler için tehlikenin  mevcut olduğunu belirtti.

NEDEN BU ADI ALDI

İsmini, virüsün önemli bir hayvan konakçısı olduğundan şüphelenilen tembel hayvanlardan aldığını belirten uzmanlar, şöyle dedi:

''Bu sevimli ve yavaş yaratıklar, virüsün insanlara bulaşmasında rol oynayabilir. Ancak, henüz ana hayvan konakçıları tam olarak doğrulanmadı; kuşlar ve bazı primatlar da bu kategoride yer alıyor.''

ÖNLEM VE TAVSİYELER

Yetkililer, ''oropouche virüsü'' için henüz bir aşı bulunmadığını, seyahat edenlere böcek kovucu kullanmaları, uzun kollu giysiler tercih etmeleri ve cibinlikler altında uyumalarının tavsiye edildiğini ifade ederek, hamile kadınların ise özellikle dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR