Mallorca adasında keşfedilen antik su altı köprüsü, insan Akdeniz'e bilinenden 1.600 yıl daha önce yerleştiği ortaya çıktı.

Mallorca adasında bulunan ve sular altında kalmış bir mağaranın içinde keşfedilen antik kireçtaşı köprüsü, Akdeniz adalarındaki yerleşim tarihini yeniden yazdı. 2000 yılında yapılan bir tüplü dalış gezisinde keşfedilen bu 7,6 metre uzunluğundaki köprü, daha önce yapılan hesaplamalara göre 4.400 yıl önce inşa edilmiş olarak düşünülüyordu. 

6 BİN YIL ÖNCE İNŞA EDİLDİ

Communications Earth & Environment Dergisinde 30 Ağustos'ta yayımlanan yeni bir çalışma, bu tarihin yanlış olduğunu ve köprünün aslında 6.000 yıl önce inşa edildiğini gösterdi.

Güney Florida Üniversitesi'nden jeoloji profesörü Bogdan Onac, mağaranın içinde bulunan çanak çömlek parçalarına dayanarak daha önce belirlenen tarihin doğru olmadığını, köprünün tahmin edilenden çok daha eski olduğunu belirtti.

KÖPRÜDE OLUŞAN ''KÜVET HALKASI''

En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor

Araştırma ekibi, köprünün üst kısmında oluşan ve ''küvet halkası'' olarak adlandırılan bir renk değişiminden yararlanarak yeni bir tarihleme yöntemi geliştirdi. Bu renk değişimi, deniz seviyesindeki değişikliklerin ve su yükseldiğinde köprüde oluşan kalsit kabuklarının gelişimini gösteriyor. 

Yapılan incelemeler sonucunda, köprünün yaklaşık 6.000 yıl önce inşa edildiği ve bu keşfin, adadaki insan varlığını 1.600 yıl geriye çektiği tespit edildi.

Araştırmacılar, Mallorca'nun, Akdeniz'deki yerleşim yeri olarak kullanılan son adalardan biri olarak bilindiğini, buna karşın, Kıbrıs ve Girit gibi diğer adaların en az 9.000 yıl önce yerleşim görmeye başladığını ifade ederek, ''Ancak, Mallorca'da yerleşimin bu kadar geç başlamasının nedenleri hala tam olarak anlaşılamadı. Adanın tarım arazisi gibi hayatta kalmak için gereken kaynaklardan yoksun olmasının bu duruma sebep olabileceği tahmin ediliyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR