Bilim&Teknoloji

İnsanlar şeffaf hale getirilebilecek mi?

Fareleri şeffaf hale getiren bilim insanları, bunu insanlar üzerinde de deneme çalışmalarını sürdürüyor.

Abone Ol

Fareleri şeffaf hale getiren bilim insanları, bunu insanlar üzerinde de deneme çalışmalarını sürdürüyor.

Gelecekte vücudumuzun içini görmek, sadece bir doktor muayenesinde mümkün olabilir mi? Bilim insanları, yaygın bir gıda boyasını kullanarak farelerin derisini şeffaf hale getirdi. Peki, bu teknik insanlarda da işe yarayacak mı?

FARELERİ ŞEFFAFLAŞTIRAN BOYA

Live Sience'de yer alan araştırmada, bilim insanları farelerin derisini yarı saydam hale getirmek için evdeki atıştırmalıklarda bile bulunabilecek bir gıda boyası kullandı. 

''Tartrazin'' adı verilen boyanın, protein, yağ ve sıvılarla dolu biyolojik dokularda ışığın kırılma indeksini dengeleyerek derinin şeffaflığını artırdığı belirtilerek, bu yöntemle ameliyata gerek kalmadan vücudun içine bakmanın artık mümkün hale geldiğini söyledi.

Teksas Üniversitesi’nden fizik profesörü Zihao Ou'nun liderliğindeki ekip, bu yöntemi ilk kez canlı fareler üzerinde denedi. 

Boyayı suda çözüp farelerin derisine sürdükten sonra, birkaç dakika içinde farelerin kan damarları ve organları mikroskop altında net bir şekilde görülebildi. Üstelik bu işlem, bir yüz maskesi gibi basit ve hızlı gerçekleşiyor.

İNSAN ÜZERİNDEKİ DENEYLER

Bu tekniğin insanlarda işe yarayıp yaramayacağının henüz belirsiz olduğun, insan cildinin, fare cildinden dört kat daha kalın olduğu için tartrazinin derin katmanlara ulaşmasının daha zor olabileceğini kaydeden bilim insanları, bu yöntemin damarların daha kolay görünmesini sağlayabileceğini, dövme sildirme işlemlerini kolaylaştırabileceğini ve hatta kanserin erken teşhisinde kullanılabileceğini ifade etti.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde tartrazinin, 48 saat içinde vücuttan idrar yoluyla atıldığını ve hayvanların sağlığı üzerinde uzun vadeli bir etki göstermediğini belirten araştırmacılar, ''Ancak bu şeffaflık deneyinin insanlara uyarlanıp uyarlanamayacağını zaman gösterecek. Belki bir gün bu basit boya, tıbbın yeni kahramanı olabilir'' dedi.