Bilim&Teknoloji

Işığın sırrı zaman yolculuğunun önüne mi geçiyor?

Işığın bir ortamdan diğerine geçerken meydana gelen değişim bilim insanlarını şaşırttı.

Abone Ol


Optica Dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hayatın vazgeçilmezi olan ışığı inceleyen bilim insanları bilinenden daha fazlasını keşfetti.

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden araştırmacılar, ışığın bir ortamdan diğerine geçerkenki davranışını incelerken şaşırtıcı bir bulguya ulaştı. Işığın hızı değişirken ortaya çıkan ivmenin sırrını çözmeye çalışan ekip, yeni bir denklem geliştirdi. Bu denklem, ışığın davranışını açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda zamanın sadece ileriye doğru akabileceğini öne sürüyor.

Fizikçileri yıllardır meşgul eden ''Abraham-Minkowski tartışması''na da çözüm getiren bu denklem, ışığın momentumunun ortamlar arası geçişlerde nasıl korunduğunu açıklıyor.

Araştırmacılar, çalışmanın en çarpıcı yanının ise zaman oku kavramına getirdiği yeni bakış açısı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Zamanın termodinamik oku, evrendeki entropinin sürekli arttığını ve bu nedenle zamanın geriye akmasının mümkün olmadığını söyler. Ancak yeni denklem, zamanın okunun sadece termodinamikten değil, ışığın doğasından da kaynaklandığını gösteriyor. 

Eğer zamanın oku gerçekten de evrenin temel bir özelliğiyse ve sadece ileriye doğru akıyorsa, geçmişe gitmek imkansız olabilir.''