İsveç, dünya genelinde endişeyle takip edilen mpox virüsünün daha ölümcül bir türü olan klad 1'in ilk vakasını bildirdi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu yaptığı açıklamada, Stockholm'de tedavi gören bir hastada klad 1 virüsünün tespit edildiğini duyurdu. Hastanın, virüsü büyük ölçüde klad 1 salgınının etkili olduğu Afrika'da kaptığı tahmin ediliyor.

Klad 1 virüsleri, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerde süregelen salgınlarda önemli bir rol oynuyor. 

DSÖ'DEN ACİL DURUM

M A N Ş E T-7

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu salgınları küresel bir sağlık acil durumu ilan ederek, yeni bir klad 1 virüsünü özellikle tehlikeli bulduğunu belirtti.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, tespit edilen virüsün klad 1'in hangi alt türü olduğunu henüz açıklamadı. 

“Türkiye’de 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimerlı” “Türkiye’de 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimerlı”

Klad 1b olarak bilinen bir alt türün ölüm oranı yüzde 3 ile yüzde 6 arasında değişirken, genel olarak klad 1 virüslerinin ölüm oranı yüzde 10'a kadar çıkabiliyor. Buna karşılık, klad 2 virüslerinin ölüm oranı yüzde 0,2 gibi oldukça düşük bir seviyede kalmıştı.

İsveç, bu tür bir vakanın ülke genelindeki riski etkilemeyeceğini belirtti. 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), şu anda bu riski çok düşük olarak değerlendirirken, durumun inceleneceğini belirtti.

İsveç'in mpox tedavisinde antiviral ilaçları kullanabileceği ve bu ilaçlar doğrudan mpox için onaylanmış olmasa da, benzer virüslere karşı etkili olabileceği bildirilirken, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, bu stratejiyi uygulayıp uygulamayacağı konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

İsveç daha önce, 2022-2023 yıllarında küresel salgınla bağlantılı olarak yaklaşık 300 klad 2 mpox vakası bildirmişti. 

Mpox virüsünün daha ölümcül versiyonuyla ilgili gelişmeler, küresel sağlık camiasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor.

KAYNAK:Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR