Kalp hastalıkları, hem kadınlar hem de erkekler için önde gelen ölüm nedenlerinden biri. Ancak yeni araştırmalar, kadınların kalp hastalıklarından ölme riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 

Peki, bu riskin ardında yatan nedenler neler?

CİNSİYET FARKLILIĞI

Genetik farklılıkların, kalp hastalıklarının kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde gelişmesine ve ortaya çıkmasına neden olduğunu beliren araştırmacılar, ''Kadınlarda menopoz sonrası kalp krizi riski belirgin bir şekilde artarken, diyabet gibi faktörler bu riski daha da yükseltiyor'' dedi.

TEŞHİS VE TEDAVİDE EKSİKLİKLER

Kadınlar neden daha fazla risk altında?

Araştırmacılar, tıbbi kılavuzların çoğunlukla erkekler üzerinde yapılan çalışmalara dayanması, kadınlar için uygun teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini engellediğini ifade ederek, kadınların, erkeklerden farklı kalp krizi semptomları gösterebildiğini ve bunun da teşhisin gecikmesine yol açabildiğini söyledi.

ÖNYARGI VE YANLIŞ ALGILAMALAR

Toplumda yaygın olan ''kadınlar kalp hastalığına yakalanmaz'' algısının, kadınların kalp sağlığı konusunda daha az bilinçli olmasına ve belirtileri ciddiye almamasına neden olduğunu bildiren araştırmacılar, sağlık çalışanları arasında da var olan cinsiyet önyargılarının, kadınların kalp hastalığı risklerinin göz ardı edilmesine yol açabildiğini ifade etti.

''KALP SAĞLIĞI HERKES İÇİN ÖNEMLİ''

Araştırmacılar, cinsiyete özgü semptomların daha iyi anlaşılması ve kişiye özel tedavilerin sunulması, kadınların kalp sağlığını korumak için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Unutmayın: Kalp sağlığı herkes için önemlidir. Cinsiyetiniz ne olursa olsun, kalp hastalığı risk faktörlerini bilmek ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek, sağlığınızı korumak için atabileceğiniz en önemli adımlardır.''

Kaynak: livesience