İskoçya'nın tarih dolu topraklarında yeni bir keşif daha gün yüzüne çıktı. 

Bir zamanlar dövmeleriyle ünlü İskoçya'daki ''Boyalı İnsanlar” yani Pictler'e ait olan Burghead Kalesi’nde, bin yıllık bir yüzük bulundu. Ortasında kırmızı bir taş bulunan bu ''dikkat çekici'' mücevher parçası, tarihi sırların kapısını yeniden aralıyor.

Aberdeen Üniversitesi'nin arkeoloji ekibine gönüllü olarak katılan John Ralph tarafından bulunan ortası taşlı yüzüğün İskoçya'nın en eski halklarından biri olan Pictler'e dair önemli ipuçları sunduğu bildirildi.

PİCTLER KİMDİ?

Ev yapımında 800 yıllık tasvir bulundu Ev yapımında 800 yıllık tasvir bulundu

Pictler, İskoçya'nın ilk sakinlerinden biri olarak biliniyor. Vücutlarına dövme yaptırmaları ve Roma İmparatorluğu'na karşı gösterdikleri dirençle ün salan bu halk, yazılı bir dil bırakmamış olsalar da, gizemli oyma sembolleriyle dikkat çekiyorlar. 

Arkeologlar için her bir bulgu, Pict kültürüne dair yeni bir bilgi kırıntısı demek. Burghead Kalesi'nde bulunan bu yüzük de Pictlerin yüksek statülü metal işçiliği konusunda ne kadar ileri olduklarını gözler önüne seriyor.

YÜZÜK NE ANLAMA GELİYOR?

Aberdeen Üniversitesi arkeoloji profesörü Gordon Noble, bu tür yüzüklerin genellikle kasıtlı olarak saklanmış hazinelerden çıktığını belirtiyor. Ancak bir evin zemininde böyle bir bulgu beklenmiyordu.

''Bu yüzük, Burghead’in Pict döneminde ne kadar önemli bir güç merkezi olduğunu doğrulayan kanıtlardan sadece biri'' diyen Noble, yüzüğün önemli bir buluntu olduğunu söyledi.

İSKOÇYA'NIN GİZEMLİ HALKI

Yüzüğün, şu anda İskoçya Ulusal Müzesi’nde analiz edildiğini ifade eden uzmanlar, yüzüğün kimin için yapıldığı ve hangi amaçla kullanıldığını ortaya çıkarmak için detaylı incelemelere başlandığını ifade etti.

Uzmanlar, bu keşfin, İskoçya'nın derinliklerinde saklanan tarihsel sırların sadece bir başlangıcı olduğunu belirterek, Burghead Kalesi ve çevresinde yapılan çalışmaların, gelecekte daha da ilginç buluntuların gün yüzüne çıkacağının sinyallerini verdiğini söyledi.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR