Yaklaşık 10 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir kara delik aniden "açıldı" ve şimdiye kadar tespit edilen en parlak geçici nesnelerden biri haline geldi.

Nadir görülen bir patlamanın belirtileri için kozmosu tarayan bilim insanları,   erken evrende "açılan", kozmik bir göz açıp kapayıncaya kadar loştan muazzam parlaklığa giden devasa bir kara delik tespit etti.

J221951 olarak adlandırılan kara deliğin, tahminen Dünya'dan yaklaşık 10 milyar ışık yılı (bir ışık yılı 9 trilyon kilometredir) uzaklıkta olduğu bildirildi. 

Kara deliğin bu kadar uzaktan bu kadar parlak görünmesi, şimdiye kadar tespit edilen en parlak geçici  nesnelerden biri haline getirdi.

Belfast Queen's Üniversitesi gökbilimcisi Matt Nicholl, ''Süper kütleli kara deliklerin yapabileceği farklı şeyler hakkındaki anlayışımız son yıllarda büyük ölçüde genişledi.

Araştırmacılar, kilonovaadı verilen patlamanın iki ölü yıldızın çarpışmasıyla oluştuğunun varsayıldığını kaydeden araştırmacılar, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ve Neil Gehrels Swift Gözlemevi de dahil olmak üzere çoklu teleskoplarla yapılan takip gözlemleriyle, gizemli nesnenin loş ve uzak bir galaksinin merkezi ile aynı hizada olduğunu ve bunun Samanyolu'nun merkezindekine çok benzeyen süper kütleli bir kara delik olabileceğini ortaya koydu. 

Nesnenin 10 aylık parlaklıktan sonra, tekrar solmaya başladığı ve bunun bir galaksinin kendisi değil, yoğun, yüksek enerjili bir patlama geçiren geçici bir nesne olduğu kanıtlandı.

Araştırmacılar şöyle devam etti:

''Kara deliğin neden "açıldığını" tam olarak anlamak, nesnenin enerji çıktısı hakkında daha fazla çalışma gerektirecektir. Kara delik aniden tekrar parlayacak olsaydı, muhtemelen beslenme modunda olduğu anlamına gelirdi. Fakat eğer sonsuza dek kaybolursa, talihsiz bir yıldızın hayal edilebilecek en muhteşem şekilde yutulmuş olması daha olasıdır.''
(livescience.com)
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN