Bilim İnsanları, beyinde farklı zaman ölçeklerinde çalışan nöronlar keşfetti

MIT (Massachusetts Institute of Technology) bilim insanları, beyin araştırmalarında çığır açan bir gelişmeyle, beyin dilinin nasıl işlediğine dair yeni bir keşif yaptı. 

Beynin dil işleme bölgelerinde bazı nöronların tek bir kelimeye, diğerlerinin ise kelime dizilerine yanıt verdiğini belirten araştırma ekibi, daha önce fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile görülemeyen bu farklılıkların açığa çıkarıldığını ifade etti.

NÖRONLAR FARKLI ZAMAN PENCERELERİNDE ÇALIŞIYOR

Araştırma ekibi, beyne yerleştirilen elektrotlarla nöronların elektriksel aktivitelerini ölçerek, dil işleme alanlarında ''zamansal pencereler'' olarak adlandırdıkları farklı işleme sürelerine sahip nöron kümeleri belirledi. 

Bazı nöronlar sadece bir kelimeye tepki verirken, diğerleri birden fazla kelimeyi bir arada işleyebiliyor. Bu pencereler, bir kelimeden altı kelimeye kadar değişebiliyor.

Araştırma ekibinin başkanı Tamar Regev, ''Bu sinirsel popülasyonların cümle boyunca farklı zaman ölçeklerinde bilgiyi entegre ettiği gerçekten görülüyor'' dedi.

DİL İLE BEYİN İLİŞKİSİ

MIT'nin McGovern Beyin Araştırmaları Enstitüsü'nden Evelina Fedorenko, dil ağı içinde ilk kez net bir heterojenlik gördüklerini belirterek, bu çalışmanın dil işleme alanındaki önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi.

Dilin beyinde nasıl işlendiğine dair daha önce bilinmeyen sırları açığa çıkararak, dilbilim ve sinirbilim alanlarında yeni kapılar açtığını anlatan Fedorenko, beynin dil işleme süreçleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, gelecekteki dil ve iletişim bozukluklarının tedavisi için de umut verici olabileceğini bildirdi.
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN