Osmanlı arşivlerinde yer alan bilgilere göre, Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü dönemlerinden birinde yaşanan, gerçek hayattan alınmış bir ''Sinderella'' hikayesi gibi görünen bu olay, bugün bile tarih meraklılarını şaşırtmaya devam ediyor.

Gürcü kökenli bir köle olan Reşid Mehmed Paşa'nın, azmi ve yetenekleriyle imparatorluğun en yüksek makamlarından birine, sadrazamlığa kadar yükseldiği ve bu hızlı yükselişin, trajik bir sonla noktalandığı belirtiliyor.

BİR KÖLEDEN PAŞAYA UZANAN ZORLU YOL

Arşiv bilgilerinde,  Reşid Mehmet Paşa'nın ''Deli'' Hakkı Paşa’nın divan kâtibi Hacı Mustafa Efendi’nin kölesi iken Koca Hüsrev Paşa’ya satıldığı ve Hüsrev paşa tarafından yetiştirildiği belirtiliyor.

Bir dönem Diyarbakır Valiliği de yapan Hüsrev Paşa'nın kölesi olarak hayatına başlayan Reşid Mehmed Paşa'nın, zorlu bir eğitim süreci geçirdiği ve gösterdiği başarılar sayesinde kısa sürede dikkatleri üzerine çektiği ifade ediliyor.

Çeşitli valilik görevlerinde bulunan paşa, sonunda 1828 yılında sadrazamlığa getirildi.

MISIR SAVAŞI VE PAŞA'NIN DÜŞÜŞÜ

Sadrazamlığı döneminde Mısır'da yaşanan büyük bir savaşa komutanlık eden Reşid Mehmed Paşa'nın, bu savaşta yenilgiye uğradığı kaydedilen belgelerde, bu yenilginin, onun siyasi hayatının sonunu getirdiği ve sadrazamlıktan alındığı bildiriliyor.

DİYARBAKIR'DA SON BULAN HAYAT

Sivas Valiliği'nden sonra Diyarbekir Valiliği'ne atanan Reşid Mehmed Paşa, yakalandığı sıtma nedeniyle 60 yaşında yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Mezarı, Diyarbakır'daki Kale Camii'nin yanındaki kabristanda yer alıyor.

Kaynak: Mehmed Süreyya / İrfan Yıldız