Yapılan araştırmalarda, köpeklerin, insanların stresini kokusundan anlayabildiği ve  bunun da onları etkilediği bildirildi.

Antropolojik ve DNA kanıtları, insanların ve köpeklerin yaklaşık 30.000 yıldır yakın arkadaş olduklarını gösteriyor. 

Yapılan araştırmalarda, insanlar ve köpekler arasındaki uzun birlikteliğin köpeklerin insan duygularını yorumlamakta benzersiz bir yetenek geliştirmelerine neden olduğu ortaya çıktı.

Sahiplerinden gelen sözlü ve görsel ipuçlarını okumak için evrimleşen köpeklerin, keskin koku alma duyularıyla da insan terindeki stres kokusunu tespit edebildikleri ve  köpeklerin sadece stresi koklamakla kalmayıp, bu duruma duygusal olarak tepki verdikleri de belirlendi.

İşleri hiç rast gitmeyen 3 burç İşleri hiç rast gitmeyen 3 burç

Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden emekli profesör Katherine A. Houpt, bu çalışmanın köpeklerin kokuya dayalı empati yeteneklerini gösterdiğini belirtti.

Stres kokusunun köpeklerin iştahını azaltabileceğini ve karar verme süreçlerini etkileyebileceğini söyleyen Houpt, ''Köpekler bunun gibi daha hafif strese tepki veriyorsa, yaklaşan bir kasırga, işinizi kaybetmeniz veya bir sınavda başarısız olmanız gibi daha ciddi bir şeye nasıl tepki verdiklerini görmek isterim'' dedi.

KAYNAK: Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR