Kurban eti dağıtımıyla ilgili bilinen en genel düşünce şöyledir: Kurban eti, kişinin zengin, fakir ve gayrimüslim olup olmaması fark edilmeksizin istenilen kişiye verilebilir. Kurban etinin üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya, üçte biri akraba, komşu ve tanıdıklara, üçte biri de ev halkına nafaka ve yiyecek olarak ayrılabilmektedir. Peki bu genel kanı ne kadar doğru? 

KURBAN ETİ KİMLERE VERİLİR?

Kurban etinin dağıtımı konusundaki en önemli husus, etin üçte birine tekabül eden miktarın ihtiyaç sahiplerine verilmesidir. Kuran-ı Kerim'de Hac suresinin 28. ayetinde de aynı şekilde kesilen kurbanların etinin yoksullara da dağıtılması konusuna değinilmiştir. Kurban Bayramı'nın maneviyatına uygun olarak ihtiyaç sahiplerinin yüzlerinin güldürülmesi, kurbanın amacının yerine getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Kurban kesen kişinin maddi durumu iyi değilse veya hanedeki kişi sayısı fazlaysa, kurban etinin tamamı eve bırakılabilir. Fakat, özellikle toplumda ihtiyaç sahibi insanların arttığı dönemlerde kurban etinin büyük oranının, hatta mümkünse tamamının dağıtılması çok daha yerinde olacaktır. Kurban derisi ise direkt olarak muhtaçlara verilebileceği gibi, aynı zamanda satılıp hayır kurumlarına sadaka olarak da bağışlanabilir.

Kuurban 2

KURBAN ETİ KAÇ KİŞİYE DAĞITILIR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının, bir başka deyişle Diyanet'in de bu konudaki açıklaması tam olarak şöyle:

"Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir."

KURBAN KESMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Kurban ibadeti, bireylere ve topluma birçok fayda sağlar. Bu ibadet, inanç gerekliliklerini yerine getirme fırsatı sunarken, başkalarını düşünme ve yardım etme alışkanlıklarını da teşvik eder. Kurban eti paylaşımı, sosyal bilinç uyandırır, kardeşlik ve dostluk ilişkilerini güçlendirir. Zengin ile ihtiyaç sahibi arasında köprü kurarak, yoksul ailelerin bayramı huzur içinde geçirmesine olanak tanır ve toplumsal sevgi, saygı ve muhabbeti artırır. Ayrıca, ticareti canlandırarak ekonomik kazanç sağlar ve yeni iş sahaları açılmasını teşvik eder. Kurban, bireyleri maddecilikten uzaklaştırarak, toplumsal değerleri hatırlatmada önemli bir rol oynar.

Kurban 3

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Kurban eti, öncelikle üç eşit parçaya bölünerek dağıtılmalıdır. İlk parça kurbanı kesen kişinin ailesi için, ikinci parça akraba, dost ve komşulara, üçüncü parça ise ihtiyacı olanlara ve yoksullara dağıtılır.

Kurban 1

KURBAN ETİ YERİNE PARA VERİLİR Mİ?

Kurban eti yerine para verilmesi, kurban ibadetinin yerini tutmaz. İslam'da kurban kesmek, belirli şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi gereken bir ibadettir ve etin yerine para verilmesi bu ibadeti karşılamaz.

Editör: Ayşegül Yaşar