Roma döneminden kalma hapishanede, korkunç yakarış ve ölümcül beddualar içeren grafitiler bulundu.
Kopenhag Üniversitesi'nde Yeni Ahit doçenti ve arkeolog olan Matthew Larsen, Yunanistan'ın Korint kentinde, Roma dünyasında nadir bulunan bir hapishane kalıntısını ortaya çıkardı.
Bu keşif, Roma İmparatorluğu'nun bölgedeki hâkimiyetinin izlerini taşıyor ve mahkûmların karanlık bir dönemde yaşadıkları korkunç koşulları gözler önüne seriyor.
Arkeolojik çalışma, ''şok edici keşif'' olarak kayıtlara geçti.
MAHKUMLARIN UMUTSUZ DUALARI
Hapishanenin kimliğini belirlemede en önemli ipucu, zeminde bulunan Yunanca grafitiler oldu.
Bu grafitiler, mahkûmların içinde bulunduğu umutsuz durumu ve Tanrı'ya ettikleri bedduaları içeriyor.
''Bu kanunsuz yerde acı çekenlerin kaderi galip gelsin. Tanrım, bizi buraya atan kişiye merhamet gösterme'' gibi cümlelerin, o dönemin sert koşullarını ve mahkûmların umutsuzluğunu ortaya koyduğunu kaydeden arkeologlar, yazıların zemin üzerindeki çatlaklar içinde yer almasının da mahkûmların çaresizliğini daha da derinleştirdiğini söyledi.
MAHKUMLARI DONUK GÜNLERİ
Arkeologlar, yazıtlardan birinde, mahkûmların kışı burada geçirdiğine işaret ettiğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Tanrı taşıyıcısı, bizi buraya atan ve kışı geçirmemizi sağlayan Marinos'un cezasını ver' şeklinde yazılan bu cümle, mahkûmların soğuk kış gecelerinde çektiği eziyetin bir göstergesi. Burası, muhtemelen kış aylarında dayanılmaz derecede soğuk ve kasvetli bir yerdi. Mahkûmlar, bu zorlu şartlar altında, zamanlarını geçirebilmek için duvarlara oyun tahtaları tasvirleri kazımış olabilirler.''
ÖFKE VE İNTİKAM DOLU YAKARIŞLAR
Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan en çarpıcı yazıtların mahkûmların Tanrı'ya ettikleri intikam dolu dualar olduğunu kaydeden arkeologlar, ''Tanrım, onları korkunç bir ölümle öldür'' gibi ifadelerin, mahkûmların öfkesini ve yaşadıkları zulme karşı duydukları derin nefretin bir yansıması olduğunu söyledi.
ROMA'NIN KARANLIK YÜZÜ
Arkeologlar, grafitilerin, bir yandan Roma İmparatorluğu'nun acımasızlığını, diğer yandan ise mahkûmların çaresiz direnişini ortaya koyduğunu ifade etti.
Keşfin Roma döneminin karanlık yüzünü ve mahkûmların yaşadığı zorlukları gün yüzüne çıkardığını kaydederek, ''Keşif tarihin derinliklerinde unutulmuş bir acıyı da yeniden hatırlatıyor. Korint'teki bu hapishane, geçmişin karanlık izlerini günümüzle buluşturuyor ve tarihin bu dramatik kesitine ışık tutuyor'' dedi.
KAYNAK: Livesience