İmamoğlu’ndan Adıyaman Belediyesi'ne ziyaret İmamoğlu’ndan Adıyaman Belediyesi'ne ziyaret

Mahmut Abbas, 1935 yılında İngiliz manda yönetimi altındaki Filistin'in Safed şehrinde doğdu. 1948 yılında İsrail'in kurulmasıyla ailesiyle birlikte Suriye'ye göç etti ve mülteci durumuna düştü. Suriye'de ve Moskova'da hukuk eğitimi gördükten sonra Şam Üniversitesi'nden mezun oldu.

SİYONİZM VE DOKTORA TEZİ


Mahmut Abbas, doktora tezinde Siyonizmin Filistinliler üzerindeki etkilerini ele aldı. 1980'li yıllarda, iş insanı olarak zenginleştikten sonra ülkesine döndü. Filistin Kurtuluş Örgütü'nde (FKÖ) yer alarak, Yaser Arafat'ın yakın dostu ve danışmanı oldu.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VE OSLO SÖZLEŞMELERİ


1970'li yılların sonlarından itibaren İsrail'le yakınlaşan Abbas, "iki devletli çözüm" fikrini savundu. 1990'larda Oslo Sözleşmeleri'nde aktif rol aldı. Arafat'ın çizgisinden farklı olarak, İsrail ve ABD ile diyaloğu sürdürmeyi tercih etti.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANLIĞI VE HAMAS


Yaser Arafat'ın 2004'te ölümünden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü başkanlığını devralan Abbas, 2005'te yapılan seçimlerde Filistin Devlet Başkanı seçildi. Abbas, silahlı direnişe son verilmesi gerektiğini savunurken, Hamas bu yaklaşımı eleştirdi ve direnişe devam edeceğini açıkladı.
Ocak 2006'da yapılan parlamento seçimlerinde El Fetih büyük bir yenilgiye uğradı ve Hamas seçimlerin galibi oldu. Bu durum, Filistin iç siyasetinde derin bir gerginlik yarattı ve İsrail-Filistin çatışmalarını körükledi.

Editör: Ayşegül Yaşar