AZİZ FİDANCI 

Diyarbakır'ın ev sahipliği yaptığı 33 medeniyete tanıklık etmiş eşsiz tarihi eserlerden biri olan Malabadi Köprüsü, son dönemde Diyarbakır ve Batman arasında yaşanan bir tartışmanın odağı haline geldi. UNESCO'nun geçici listesine alınmış bu geniş kemerli köprü, peyzaj çalışmaları sonucunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Batman Özel İdaresi tarafından iki ayrı yönetim tarafından bölünerek tarihini mi kaybediyor?

Geçtiğimiz günlerde haberlere de konu olan, köprünün sağ tarafında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sol tarafında ise Batman Özel İdaresi tarafından peyzaj çalışması yapıldığı belirlendi. Bu durum, köprünün kültürel ve tarihi dokusunu koruma amacını taşıyan UNESCO'nun geçici listesindeki bir eserin bölünmesine neden olmasıyla büyük bir tepki çekiyor.

"Tarihi parçalamak olmaz!"
Batmanlı ve Diyarbakırlı vatandaşlar arasında köprünün kimin tarafından sahiplendiği konusunda büyüyen bir rahatsızlık olduğu gözleniyor. Vatandaşlar, köprünün dünyanın en geniş kemerine sahip olması ve tarih kokan atmosferiyle öne çıkması sebebiyle bölünmesine karşı çıkarak, "Tarihi parçalamak olmaz!" şeklinde tepkilerini dile getiriyor.

‘’Bu ne absürd bir ayrımcılık?"
Bir Diyarbakırlı vatandaş, bu durumu eleştirerek, "Dünyanın en büyük kemerini 2'ye mi bölelim, tarihi mi parçalamak, bölmek mi istiyorlar?" ifadelerini kullandı. Bu ne absürd bir ayrımcılık?" diyerek çözüm arayışına giren vatandaşlar, yetkililerden konuya acil bir çözüm getirilmesini bekliyor.

Malabadi Köprüsünün 2'ye bölünmesi halk arasında büyüyen rahatsızlıklara neden olurken, köprünün kültürel ve tarihi dokusunun korunması, bölge halkının beklentileri arasında öne çıkıyor. Tartışmaların bir an önce çözüme kavuşturulması için yetkililerden somut adımlar bekleniyor.

Editör: AZİZ FİDANCI