Bilim insanları, İspanya'da Roma dönemine ait bir mezarda sıvı halde bulunan bilinen en eski şarabı keşfetti.

İspanya'daki arkeologlar, dünyanın bilinen en eski sıvı şarabını beklenmedik bir yerde keşfetti. Yeni bir çalışma, Roma döneminden kalma bir mezar vazosunun içinde, küllerle karıştırılmış halde bulunan şarabı ortaya çıkardı.  

Bilim adamlarının ''kırmızımsı sıvı'' olarak tanımladığı şarap, Sevilla'nın Carmona kasabasında bir ev inşaatı projesi sırasında, yaklaşık 2.000 yıllık bir mezarda bulundu.

''KEŞİF İSTİSNAİ VE BEKLENMEDİK''

Şanlıurfa'da bitkin halde bulunan yavru leylekler tedavi altına alındı Şanlıurfa'da bitkin halde bulunan yavru leylekler tedavi altına alındı

Bilim insanları, keşifle, Roma dönemi cenaze ritüellerinde şarabın kullanıldığının iyi bir şekilde belgelendiğini ifade ederek, ''bu kadar eski ve sıvı haldeki bir şarap örneğini keşfetmek 'oldukça istisnai ve beklenmedik'' dedi.

Cordoba Üniversitesi'nden kimyager José Rafael Ruiz Arrebola The Guardian'a yaptığı açıklamada, ''Bu, kayadan oyulmuş bir batık mezar ve bu sayede 2.000 yıl ayakta kalabilmiş'' dedi.

Bilim insanları, cenaze töreni sırasında yakılan küllerin sıvıyla karıştığını ve bunun da sıvıyı bulanıklaştırdığını söyledi. 

Antik şarabın polifenol içeriğini günümüz şaraplarıyla karşılaştırarak, şarabın muhtemelen güney Cordoba'daki bir şehir olan Doña Mencía'dan geldiğini belirleyen bilim insanları, şarabın zehirli olmadığını belirtti.

Keşfin türünün tek örneği olduğunu kaydeden Arrebola, CNN'e yaptığı açıklamada, ''Bunu bulup analiz ettiğimiz için şanslıyız; bu hayatınızda yalnızca bir kez görebileceğiniz bir şey'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR