Almanya'da, '''mezardan kalkmaması' için göğsüne büyük taşlar konularak gömülen adam bulundu.

Almanya'da yapılan arkeolojik kazılar, orta çağın karanlık inançlarına ışık tutan şaşırtıcı bir bulguya sahne oldu. 17. yüzyıla tarihlenen bir darağacının çevresinde yapılan kazılarda, göğsüne büyük taşlar yerleştirilerek gömülmüş bir adamın mezarı ortaya çıkarıldı.

Bakan Kacır, Mardin'de "Astronotlarımızın Katılımı ile Lise Öğrenci Buluşması" programına katıldı Bakan Kacır, Mardin'de "Astronotlarımızın Katılımı ile Lise Öğrenci Buluşması" programına katıldı

Bu sıra dışı cenaze töreni, o dönemde insanların ölümden sonra hayata dair duydukları korkuyu gözler önüne seriyor.

Saksonya-Anhalt eyaletindeki Quedlinburg kasabası yakınlarında bulunan mezar, 1660'lardan 19. yüzyılın başlarına kadar suçluların asılarak idam edildiği darağacı alanında keşfedilen en az 16 mezardan biri.

AVRUPA'DA ''HORTLAK'' İNANIŞI

Devlet yetkilileri adına kazılara liderlik eden arkeolog Marita Genesis, Live Science'a yaptığı açıklamada, Avrupa'da bu tür hortlaklara ilişkin korkunun 16. ve 18. yüzyıllar arasında arttığını söyledi. Genesis şöyle devam etti:

''Bunlar muhtemelen erken yaşta veya ani bir ölümle, itiraf veya af olmaksızın ölen insanlardı. Yaşayanlar alemine geri dönebileceklerinden korkuyorlardı. Bu yüzden ölen kişinin bunu yapmasını engellemek için çeşitli önlemler alındı. Bu tür önlemler arasında tütsü püskürtmek, tahta haçlar yerleştirmek, ölen kişinin uzuvlarını bağlamak veya çalı çırpı ile örtmek yer alabilir.

Bu durumda, adam tabut olmadan sırtüstü gömüldü ve göğsüne büyük taşlar yerleştirildi. Açıkça mezardan kalkmasını engellemek için tasarlanmış bir önlem.''

DARAĞACI TEPESİ

Iskeletler1

Genesis, idam yerinin ''galgenburg'' (İngilizce'de ''darağacı tepesi'') hüküm giymiş suçluların asıldığı ve genellikle gömüldüğü bir yer olduğunu, böylece kimsenin cesetleri uzun mesafeler taşımak zorunda kalmayacağını söyledi. 

Yerleşim yerinde en az 16 ayrı mezar ve daha sonraki gömüler tarafından bozulan kalıntıların bulunduğunu kaydeden Genesis, ayrıca iki ''kemik çukuru''nun da bulunduğunu belirtti.

İSKELETLERDEKİ İZLER

Iskeletler2

Genesis, iskeletlerin bir kısmında, ''tekerlek üzerinde'' işkence sırasında veya en kötü suçlulara uygulanan korkunç bir infaz şekli olan ''dörde bölme'' sırasında meydana gelmiş olabilecek kesici alet yaralanmalarının olduğunu ifade etti.

Ölenlerin çoğunun, tabutsuz gömüldüğünü ve ''İnsanlar genellikle hayvan leşleri gibi sevgisizce toprağa gömülürdü, hiçbir sempati veya özen gösterilmezdi'' diyen Genesis, genellikle karınları üzerine veya yanları üzerine, elleri üst üste gelecek şekilde biri birlerine bağlı olarak yatırıldıklarını kaydetti.

Arkeologlar, Avrupa'da bu türden on binlerce infaz alanının bulunduğunu belirterek, bunların bir çoğunun artık çiftçilik ve kentsel gelişim nedeniyle yok olduğunu söyledi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR