Bilim insanları migrenin başlamadan durdurulabilecek yeni bir ilaç geliştirdi.

Migren, zonklayan baş ağrılarıyla hayatı zorlaştıran bir sorun olmaya devam ediyor. Ancak, yeni geliştirilen bir ilaç, migren semptomlarını henüz başlamadan engelleyebilir. 

ABD'de onaylanan ve İngiltere'de de bulunan, fakat henüz NHS tarafından sunulmayan ''Ubrogepant'' isimli ilaç, bu konuda umut verici sonuçlar vaat ediyor.

ERKEN BELİRTİLERLE SAVAŞIYOR

Migrenin ilk belirtilerini fark edebilen hastalar için tasarlanan bu ilaç, baş ağrısının başlamasını önleme potansiyeline sahip. Yapılan bir çalışmaya göre, ışık ve ses hassasiyeti, yorgunluk, boyun ağrısı veya baş dönmesi gibi erken uyarı işaretlerini algılayan migren hastaları, bu ilacı alarak atağı durdurabiliyor.

BİLİMSEL ÇALIŞMANIN BULGULARI

Neurology Dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarı Dr. Richard B. Lipton, şöyle dedi:

''Migren dünya genelinde en yaygın hastalıklardan biri olmasına rağmen, birçok kişi tedaviden memnun kalmıyor. Ancak bulgularımız ubrogepantın, migreni olan bireylerin normal yaşamlarına devam etmelerine yardımcı olabileceğini gösteriyor.''

KATILIMCILAR VE SONUÇLAR

Çalışmada, ayda iki ila sekiz migren atağı geçiren 518 katılımcı yer aldı. 

Katılımcılar, bir migren atağı hissettiklerinde, ilacı alıp günlük aktivitelerini nasıl etkilediğini bildirdi. 

Sonuçlar, ubrogepant kullananların plasebo alanlara kıyasla normal yaşamlarına dönme olasılığının yüzde 73 daha yüksek olduğunu gösterdi.

İLACIN ETKİSİ VE SINIRLAMALARI 

Ubrogepant, CGRP adı verilen ve migren sürecinde rol oynayan bir proteini engelleyerek etkisini gösteriyor. Ancak, bu ilaç sadece erken uyarı semptomlarını fark edenler için etkili olabilir. Migrenin aniden gelen ağrısına karşı aynı etkiyi göstermeyebilir.

Lilial nedir? Eyüp Sabri Tuncer kolonyaları neden toplatıldı? Lilial nedir? Eyüp Sabri Tuncer kolonyaları neden toplatıldı?

''UMUT VERİCİ GELİŞME''

Penn State Üniversitesi'nden Dr. Stephen Ross, ''Migren atağını başlamadan durdurabilmek migren hastaları için heyecan verici bir gelişme'' diyerek, bu ilacın migren tedavisinde umut verici bir adım olduğunu vurguladı.

KAYNAK: sciencefocus
 

Editör: EYYUP KAÇAR