Durumu yerinde inceleyen Ali Kenanoğlu, “Alevi, Sünni ayrımcılığı yapmayın, hizmeti eşit götürün. Sarıören köyüne hizmet yapılırken Hubyar köyüne hizmet götürülmeyeceğine dair verilen söz kabul edilemez” dedi.

Tokat il merkezine 120 kilometre mesafede bulunan, Almus ilçesine bağlı Hubyar köyü, hem bir dergâha ev sahipliği yapıyor hem de bölgedeki Alevilerin inanç merkezi konumunda. Ancak devletin, Alevi köylerine yönelik ayrımcı politikası devam ediyor.

Tokat’ın Almus ilçesindeki Hubyar köyünün yolları yapılmazken Sünni köyü olan Sarıören’in ise yolları yapılıyor.

27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, çektiği video ile Hubyar köyünde yaşanan ayrımcılığı anlattı.

Armut yüklü tır alevlere teslim oldu Armut yüklü tır alevlere teslim oldu

“Alevi-Sünni ayrımcılığı yapmayın”

Tokat Almus Kaymakamı kendisine teşekkür etmeyen Hubyar Köyü muhtarına küsüp yapması gereken hizmetlerden vazgeçtiğini söyleyen Ali Kenanoğlu, “Almus Kaymakamı’nın ve bölgedeki yetkililerin şunu bilmesi gerekiyor. Hubyar köyü sıradan bir köy değil, burası Alevi inanç merkezi. Alevi, Sünni ayrımcılığı yapmayın, hizmeti eşit götürün. Sarıören köyüne hizmet yapılırken Hubyar köyüne hizmet götürülmeyeceğine dair verilen söz kabul edilemez.” dedi.

Hubyar Köyü Sıradan Bir Köy Değildir, Kaymakamın Kaprisine Boyun Eğmeyeceğiz

 Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Hubyar Dergahının bulunduğu Hubyar Köyüne ilişkin yerine getirilmesi gereken basit ve rutin hizmetlerin Almus Kaymakamlığı tarafından yerine getirmesi konusunda bin bir uğraş verildiğinin yıllardır tanığıyız.

Bu uğraşlara rağmen kısıtlı hizmetlerin bir de Almus Kaymakamının kaprisine takılmasını şaşkınlık ve hayretle izliyoruz.

Köyde bulunan üyelerimizden aldığımız bilgilere göre on binlerce ziyaretçinin geçtiği yolların dahi tamir bakımı gibi basit bir hizmet yerine getirilmemektedir. Bugüne kadar yapılmayan bu basit işlerin bir de Almus Kaymakamının kendisine teşekkür etmediği gerekçesiyle Muhtara kızması ve akabinde de herhangi bir hizmet götürülmeyeceğini beyan etmesini şiddetle kınıyoruz.

Hubyar Köyü sıradan bir köy değildir. Hubyar Köyü bir Alevi İnanç Merkezidir. Hubyar Köyünün ihtiyaçları Valilerin, Kaymakamların kişisel inisiyatiflerinin ötesinde merkezi iktidar tarafından ele alınıp yerine getirilmelidir.

Bir Alevi inanç merkezi olan Hubyar Köyüne yönelik ayrımcı tutum, üyelerimizden aldığımız bilgi, köyden çekilen fotoğraf ve videolardan da anlaşılmaktadır.

Almus Kaymakamı Hubyar Köyünün bir Alevi inanç merkezi olduğunu asla aklından çıkartmamalı ve hizmetlerini buna göre planlamalıdır.

Alevi kurumları olarak konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Editör: Nazmi Kahraman