NASA, 40 ışık yılı uzaklıkta yaşama uygun yeni bir gezegen keşfetti.

NASA uzay teleskobunu kullanan bilim insanları heyecan verici bir dünya keşfetti. Yaklaşık Dünya büyüklüğünde, güneş sistemimize oldukça yakın ve bildiğimiz şekliyle yaşam için uygun olduğu belirlenen yeni gezegen 40 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Bilim insanları orta derece sıcak olan yeni dünyaya ''Gliese 12 b'' adını verdi.

DÜNYADAN BÜYÜK

Gezegen Ve Dünya

''Gliese 12 b'' gezegeninin, balık takımyıldızında, Güneş'in dörtte biri büyüklüğündeki soğuk bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde yer aldığını blirleyen bilim insanları, NASA'nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ile yaptıkları gözlemle yeni gezegenin Dünya'nın yaklaşık 1,1 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Bilim insanları, Gliese 12 b'nin hem Dünya'ya hem de Venüs'e benzerlik gösterdiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Gliese 12 b, yıldızına o kadar yakın bir yörüngede dönüyor ki, bir yılı yalnızca 12,8 Dünya günü sürüyor. Ancak kırmızı cüce yıldızı oldukça soğuk olduğu için, gezegenin yüzeyi yaşam için elverişli olabilecek bir sıcaklıkta kalabiliyor. Bu da gezegenin, sıvı suyun bulunabileceği ve dolayısıyla yaşamın mümkün olabileceği 'Goldilocks Bölgesi'nde yer aldığı anlamına geliyor.''

ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Güney Queensland Üniversitesi'nden astrofizikçi Shishir Dholakia, ''Bu gezegenin Dünya'ya benzer büyüklükte olması ve yaşanabilirlik açısından Venüs ile Dünya arasında bir yerde olması çok heyecan verici'' dedi.

Bilim insanları heyecan verici bir keşfe imza atıldığını belirterek, ''Yaşam arayışında yeni bir umut olan Gliese 12 b, önümüzdeki dönemde daha fazla araştırmayla daha iyi anlaşılacak'' dedi.

Kaynak: Live Sience


 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN