İnsan vücudunda nefesinizi boğulana kadar tutmanızı engelleyen bir dizi mekanizma olduğu belirlendi.

Bilim insanları, nefesi boğulana kadar veya bayılana kadar tutmanın temelde imkansız olduğunu belirledi.

Peki bunun olmasını önlemek için vücudunuzda neler oluyor? Neden nefesinizi tutarak boğulamıyorsunuz?

Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

Nefesi çok uzun süre tutmayı engelleyen birden fazla sistem olduğunu kaydeden bilim insanları, her biri başarısız olduğunda sistemlerden diğerinin devreye girdiğini söyledi.

NEFES ALMA VE BEYİN 

Kanada'daki Windsor Üniversitesi'nin Kinesiyoloji Bölümü'nde doçent olan Anthony Bain, Live Science'a yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

''Birincisi motor korteksiniz... ve bu nefes almadığınızı algılamaktır. Bu da sinyalleri beynin tabanı olan medulla olan solunum merkezinize gönderir. Bu, akciğerleri şişirip söndürmekten sorumlu ana kas olan diyafram ve kaburgalar arasında bulunan ve her nefeste göğsü genişletmeye yardımcı olan interkostal kaslar gibi nefes almanıza yardımcı olan kasları kontrol eder.

İkinci bölge ise beyin sapının daha aşağısında bulunan ve vücudun solunum ritmi üreteci olarak görev yapan pre-Bötzinger kompleksi adı verilen bir ağdır.

Bu sürekli devam ediyor, nefesinizi tuttuğunuzda bile. Bu bir tür kalp atış hızı gibi. Yani, nefes almadığınızda bile, bu solunum kalp pili hala çalışıyor ve sizi nefes almaya zorluyor.''

Bain, hücrelerin hem karbondioksite hem de uzun süre nefes tuttuğunuzda düşük oksijen seviyelerine tepki vereceğini söyledi.

Akciğerlerde şişip söndüklerinde oluşan gerginliği algılayan reseptörler bulunduğunu, nefes tutulduğunda ve gerginlik durduğunda, alarm zillerinin çalmaya başladığını ifade etti.

Bain ve ekibi farklı bir çalışmada, oksijen ve karbondioksit seviyelerini algılayan hücre grubu olan periferik kemorefleksin bir parçası olan karotis gövdesini engellemek için dopamin kullandı.

Bain, ''Elit dalgıçlar farklıdır. Eğitim sayesinde nefeslerini normal insanlardan çok daha uzun süre tutabilirler'' dedi.

24 DAKİKA NEFESSİZ KALDI

Nefes tutma Guinness Dünya Rekoru kitabına giren Hırvat serbest dalgıç Budimir Šobat, 2021'de nefesini 24 dakika 37 saniye tuttu.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR