Şanlıurfa, 4-8 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'nin de içinde bulunduğu Taş Tepeler Projesi ile tarihin derinliklerine inen şehir, bu önemli etkinlikle dünya bilim dünyasının odak noktası olacak.

İki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı İki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı

Vali Hasan Şıldak, kongrenin Şanlıurfa için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bu buluşma ile neolitik sözcüğü, Şanlıurfa ile daha da özdeşleşecek." dedi. 

Kongrenin ildeki arkeolojik çalışmalara ivme kazandıracağını ifade eden Şıldak, Şanlıurfa'nın tarih ve kültür turizmi potansiyelini daha da güçlendireceğini vurguladı.

KONGRE NEDEN ÖNEMLİ 

Neolitik Çağ, (Taş devrinin son çağı) insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri. Tarımın icadı, yerleşik hayata geçiş ve ilk medeniyetlerin temelleri bu dönemde atıldı. 

Şanlıurfa'da yapılan kazılar, bu döneme ışık tutan en önemli bulgulara ev sahipliği yapıyor. Dünya Neolitik Kongresi, bu bulguları tartışmak ve gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermek için bir araya gelecek bilim insanlarına ev sahipliği yapacak.

KONGREYE KİMLER KATILACAK

Kongre

Dünyanın dört bir yanından arkeolog, tarihçi ve antropolog gibi farklı disiplinlerden bilim insanları, Şanlıurfa'da bir araya gelecek. 

Kongrede, Neolitik Çağ'a dair son bilimsel çalışmalar sunulacak, panel tartışmaları düzenlenecek ve ortak projeler geliştirilecek.

KAYNAK: AA 

Editör: EYYUP KAÇAR