Sağlık

Ölümcül hastalığın şifresi çözülüyor

Bilim insanları Huntington'ı tetikleyen enzimi buldu.

Abone Ol


Uzun yıllardır bilim insanlarını zorlayan ölümcül nörodejeneratif hastalık Huntington'ın tetikleyicisi sonunda bulundu. Yapılan çığır açan araştırma, hastalığın önlenmesi ve tedavisi konusunda yeni umutlar doğurdu.

Nature Metabolism Dergisi'nde yayımlanan yeni bir çalışmada, Huntington hastalığında önemli bir rol oynayan enzimi belirledi. Kemirgenler ve insanlar üzerinde yapılan deneylerde, glutatyon S-transferaz omega 2 (GSTO2) adlı bu enzimin seviyesinin, Huntington semptomları ortaya çıkmadan önce beyinde arttığı gözlemlendi.

HASTALIĞIN SEYRİ DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Araştırmacılar, bu keşfin, Huntington hastalığının önlenmesi ve tedavisi için yepyeni bir sayfa açabileceğini belirterek, ''gelecekte, GSTO2 enzimini bloke eden ilaçlar sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurulabilir hatta tamamen önlenebilir'' dedi.

HUNTINGTON HASTALIĞI NEDİR?

Huntington hastalığı, beyin hücrelerinin ölümüne yol açan kalıtsal ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık, HTT genindeki bir mutasyon sonucu ortaya çıkar ve bu mutant genin bir ebeveynden çocuğa geçme olasılığı yüzde 50'dir. 

Mutasyon, beyindeki dopamin seviyelerinin yükselmesine ve belirli nöronların hasar görmesine neden olur. Bu hasar, hareket bozuklukları, bilişsel gerileme ve sonunda ölüme yol açar.

Araştırmacılar, striatum adı verilen beyin bölgesindeki nöronların hayatta kalması için gerekli olan sinyallerin Huntington hastalığında bozulduğunu ifade ederek, bu sinyallerin bozulmasının, GSTO2 enziminin seviyesinin artmasına ve dopamin üretiminin yükselmesine neden olduğunu söyledi.