Adıyaman’da faaliyetlerini sürdüren Önce Çocuklar Derneği yaptığı açıklamada yapılan ve yapılacak olan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Once Cocuklar Dernegi

Önce Çocuklar Derneği, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra afetin etkilediği illerden biri olan Adıyaman’da gönüllü faaliyetler gerçekleştirdi.

Nelere ihtiyaç var?

Faaliyetlere ilişkin Önce Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklama şöyle: “Adıyaman’ın Kömür beldesinde çocuk, genç ve kadınlar için inşa ettiğimiz kültür-sanat merkezinde yürütülen çalışmalarımızı ilerleterek farklı bir boyuta taşıyoruz. Adıyaman’ın farklı ilçelerinde kız çocukları ve kadınların sağlık haklarına erişimini desteklemek için Dayanışma İyileştirir; Kadından Kadına Sağlık projesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu proje kapsamında Sabancı Vakfı 2024-2025 yılı Açık Çağrılı Hibe Programı desteğinden yararlandık ve Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER) ile ortaklaşarak BEIJE’in katkılarıyla proje faaliyetlerimize başladık.

Deprem gibi afet ve kriz dönemleri cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi ve desteğin hem kadınlar hem de kız çocukları için en aza indiği ve bu alandaki eşitsizliklerin derinleştiği dönemlerin başında geliyor. Nitekim Kahramanmaraş merkezli depremlerinde, afet döneminde ve sonrasında ergenlik süreci içindeki kız çocukları ile gebelik dönemindeki kadınlar için hijyenik ürünlere, desteğe, bilgiye ve yönlendirmeye ulaşmanın ne kadar zor olduğunu sahada doğrudan deneyimledik. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar depremin üzerinden geçen zamana rağmen hala büyük önem arz ediyor.”

“Neler Yapacağız?”

Yapılacak faaliyetler ise açıklamada şu şekilde yer aldı:

“Projeye başladığımız Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun bir fizibilite çalışmasından sonra Eylül ayı itibariyle Adıyaman merkez ve ilçelerinde 12-18 yaş aralığındaki kız çocukları için menstrüel döngü, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet üzerine konuşacağımız 10 farklı atölye ile sahaya çıkarak 300 kız çocuğuna; eş zamanlı olarak 10 farklı atölye ile de 300 kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte kadın sağlığı için cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kadın sağlığı için önemli tarama testlerinin ne kadar hayati önem taşıdığına dair ciddi bir farkındalık yaratarak koruyucu sağlık hizmetine katkıda bulunmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Umudumuz, temas ettiğimiz her kadın ve kız çocuğunun hayatında bedeni ile, kurduğu ilişkiyi daha sağlıklı ve eşit bir zemine taşımak.

Haziran 2025’te 20 atölyeyi tamamlamış olup 10 ay boyunca sahadan elde ettiğimiz veriler ve deneyimler ışığında, Diyarbakır ve Adıyaman’da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımıyla bu alandaki ihtiyaçlara dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve projenin çıktılarını paylaşmak amacıyla geniş katılımlı bir çalıştay düzenlemeyi amaçlıyoruz.

Bu süreçlerde Açık Çağrılı Hibe Programı kapsamında verdiği destekler için başta Sabancı Vakfı olmak üzere, alandaki deneyimleri ve bilgileriyle proje boyunca dayanışma içinde olacağımız proje ortağımız DAKAHDER’e, sahada temas ettiğimiz her kadına ve kız çocuğuna ulaştırmak üzere 1000 adet hijyen kitini sağlayan BEIJE markasına ve projemize emek veren ve katkı sunan herkese teşekkür ederiz.”