Bağdat Fatihi IV. Murad’ın kızı Zeliha Sultan’ın gizemli mezarı Diyarbakır’da!

Osmanlı padişahlarından IV. Murad, daha 11 yaşında tahta çıkmış ve sert yönetim anlayışıyla adını tarihe yazdırmıştı. Tütün ve kahveyi yasaklayan, Revan ve Bağdat’ın fatihi olarak bilinen padişahın kızı Zeliha Sultan’ın mezarının Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karpuzlu (Herta) köyünde olduğunu biliyor muydunuz? 

Bu gizemli hikaye, Zeliha Sultan’ın babasından uzaklarda, kendini farklı bir kaderin içinde bulduğu dramatik yaşamına ışık tutuyor.

SULTAN KIZI NEDEN DİYARBAKIR'DA?

4. Murad'ın Kızı Zeliha Hatun

Musul'dan Diyarbakır'a yerleşen ve IV. Murad’ın dikkatini çeken Şeyh Mahmud, padişahın huzurunda verdiği cuma hutbesiyle Bağdat’ın fethinin IV. Murad’a nasip olacağını söylemiş ve bu olay padişahın kızı Zeliha Sultan’ı, Şeyh Mahmud’un oğlu Mustafa ile evlendirmesiyle sonuçlanmıştı.

İSTANBUL'DAN DİYARBAKIR'A UZANAN BİR AŞK VE SADAKAT

Zeliha Sultan ile evlenen Şeyh Mahmud'un oğlu Mustafa, bir süre sonra İstanbul'da yaşamını yitirdi. 

Eşinin ölümünden sonra Zeliha Sultan’a babası IV. Murad’ın yanına dönebilme teklifi yapılsa da, o, kayınpederi Şeyh Mahmud ile Diyarbakır’a dönmeyi tercih etti. 

Karpuzlu köyüne yerleşen Zeliha Sultan, burada bir cami yaptırdı ve kısa süre sonra dünyaya gelen kızını kaybetmenin acısıyla sarsıldı.

Diyarbakır'da kaybolan Narin ile ilgili otopsi raporu tamamlandı Diyarbakır'da kaybolan Narin ile ilgili otopsi raporu tamamlandı

PADİŞAH BAĞIŞI 8 KÖY 

Padişahın Kızı Ile Ilgili Ferman

IV. Murad, damadı ve kayınpederi Şeyh Mahmud’a Lice, Hazro ve Kulp çevresinde sekiz köyü bağışlamıştı. Zeliha Sultan, Osmanlı Sarayı’ndan uzak bir köyde sade bir yaşam sürmeye başladı ve hayatını burada tamamladı. 

Bugün Zeliha Sultan’ın mezarı, kayınpederi Şeyh Mahmud’un türbesinin hemen yanında bulunuyor. Bu topraklarda bir sultan mezarı olduğunu bilmek, Karpuzlu köyüne tarihi ve mistik bir hava katıyor.

UNUTULMUŞ BİR SULTAN

Zeliha Sultan’ın Diyarbakır’daki mezarı, Osmanlı İmparatorluğu’nun en çalkantılı dönemlerinde yaşayan bir kadının sessizce tarih sayfalarına gömülen hikayesini bizlere hatırlatıyor. 

IV. Murad’ın kızı olmanın ötesinde, Diyarbakır’da bir yaşam kurmuş, cami inşa ettirmiş ve çocuğunu burada toprağa vermiş bir kadının izleri Karpuzlu Köyü'nde yaşamaya devam ediyor.

Zeliha Sultan’ın mezarı ve hayat hikayesi, tarihi sevenler için büyük bir merak uyandırıyor. 

Bu mistik hikaye, Osmanlı tarihinin bilinmeyen yönlerini keşfetmek isteyenler için Diyarbakır’da saklı bir hazine gibi...


Köy fotoğrafı Karpuzlu Köyünün Facebook sayfasından alınmıştır.

Editör: EYYUP KAÇAR