Gökbilimciler, evrenin ilk milyar yılına ait, Büyük Patlamadan sadece 900 milyon yıl sonra birleşen iki aktif kara deliği tespit etti. 

Ehime Üniversitesi'nden gökbilimci Yoshiki Matsuoka ve ekibi, Subaru Teleskobu'nun Hyper Suprime-Cam'i kullanarak, galaksiler ve yıldızların ışıltılı fonu arasında iki soluk kırmızı leke tespit etti. Takip eden tayfsal görüntüleme, bu lekelerin aslında bir çift sarmal kuasar olduğunu doğruladı.

EVRENİN 2 MİLYAR YILINI KAPSAYAN DÖNEM

Kozmik şafak, evrenin ilk milyar yılını kapsayan bir dönemdir ve yaklaşık 400 milyon yıl sonra başlayan Yeniden İyonlaşma Çağı ile karakterizedir. 

Bu çağ, yeni oluşan yıldızlardan gelen ışığın, hidrojeni elektronlarından sıyırarak galaksi yapılarını yeniden şekillendirdiği bir süreçtir. Uzun süredir beklenen Yeniden İyonlaşma Çağı'ndaki birleşen kuasarlar, nihayet doğrulanmış oldu. 

Bu keşif, kozmik şafakta birleşen kuasar çiftlerinin ilk doğrulaması olarak tarihe geçti.

Gökbilimciler, kara deliklerin, dev yıldızların çöküşünden doğduklarını ve içinde bulundukları galaksilerdeki gaz, toz ve diğer kara delikleri tüketerek büyüdüklerini ifade ederek,  yeterince büyüdüklerinde, çevresindeki malzemenin ısınmasına ve kuasarlara dönüşmesine neden olduklarını söyledi.

KEŞİF DEVRİM OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

Bu keşif, kozmik şafakta birleşen kuasar çiftlerinin, evrenin yapılarını nasıl şekillendirdiğini anlamak adına büyük bir adım olarak kabul ediliyor. 

Matsuoka, ''Yeniden İyonlaşma Çağındaki kuasarların istatistiksel özellikleri, yeniden iyonlaşmanın ilerlemesi ve kökeni, Kozmik Şafak sırasında süper kütleli kara deliklerin oluşumu ve kuasar ev sahibi galaksilerin en erken evrimi hakkında bize çok şey anlatıyor'' dedi.

NASA, Jüpiter'in uydusunda lav gölleri keşfetti NASA, Jüpiter'in uydusunda lav gölleri keşfetti

Bilim insanları, kozmik şafak döneminde ilk kez birleşen iki süper kütleli kara deliği gözlemlediklerini ve bu buluşun, evrenin ilk milyar yılındaki galaksi oluşum süreçlerini daha iyi anlattığını belirterek, ''Keşif, Subaru Teleskobu'nun Hyper Suprime-Cam'i ile gerçekleştirildi ve evrenin en erken dönemlerine dair benzersiz bir pencere açtı'' dedi.

Live Sience


 

Editör: EYYUP KAÇAR